Ansamblul coral „Transylvania Voces” ce a fost in cea de-a sasea editie „Romanii au talent” este continuarea unui vis. Si pentru ca orice poveste are un inceput, acest inceput se numeste: ”Junior Vip”.
Corul de copii Junior VIP a luat fiinta in anul 1995, implinind visul dirijoarei
Anca-Mona Marias pe atunci studenta in anul I la
Academia de Muzica “
Gh. Dima”, de a forma un ansamblu coral care sa “sparga” tiparele corului de copii traditional si sa-l adapteze unei imagini sincretice: sunet - miscare - exprimare teatrala.
Despre inceputurile Ansamblului coral „Transilvania Voces”
Pornit cu un mic grup alcatuit din 17 copii, corul numara in prezent 50 de membri cu varste cuprinse intre 5-15 ani, selectionati in majoritate de la Liceul de Muzica "
Sigismund Toduta" sub al carui patronaj functioneaza.
In 15 ani de existenta, “
Junior V.I.P” a sustinut peste 300 de spectacole, concerte si recitaluri pe scene din tara si strainatate.
Timpul trece implacabil, oamenii mici se transforma si nu se mai regasesc in reprezentarile unui ansamblu de copii. Dorinta foarte mare de a ramane impreuna, de a continua sa visam si sa daruim impreuna a dus la reinventarea generatiei de debut a corului “Junior Vip”. Participarea la Saptamana muzicii franceze in toamna lui 2009, a generat declicul. 15 fete, ale ansamblului “Junior Vip”, cele mai mari, au pregatit un program special daruit dirijorului francez Thierry Thibault. Feedback-ul acestuia a fost pe masura: invitatia prompta de a participa in aceasta formula, in vara urmatoare, la cel mai important Festival francofon, “A choir joie” desfasurat in splendida regiune Provence aflata in sudul Frantei. Astfel a prins contur “Transylvania Voces”, un ansamblu coral foarte tanar dar in mod paradoxal, experimentat, cladit pe miile de ore de repetitie, amintiri, lacrimi, bucurii, nevoi, prietenii generate de prezenta in corul de copii “Junior Vip” .
Pregatirile intense, noul repertoriu adecvat formulei abia nascute, corespondentele multiple realizate pentru buna organizare a turneului au comprimat timpul si ne-am trezit intr-un Festival cu traditie de 60 de ani, alaturi de sute de coruri venite din toate colturile lumii. Coristi de toate varstele, unii dintre acestia revenind la fiecare editie de 60 de ani incoace, multe cupluri formate din bucuria impartasirii nobilului act de a canta impreuna, voluntari, oameni in varsta, copii, persoane cu dizabilitati, animale de companie antrenate in ajutorarea persoanelor cu nevoi speciale, toata aceasta prezenta colorata si vie, cantatoare si incantatoare, umpland la refuz Arenele Romane din Vaison.
Ne-am intors acasa si un telefon amabil si incitant avea sa ne schimbe prioritatile perioadei urmatoare: prezenta in cadrul concursului „Romanii au talent”. Fila acestei povesti abia a inceput sa se scrie...
Dirijor, Anca-Mona Marias: As spune ca visul trebuie sa continue urmand o noua etapa, chiar daca in acest moment suna usor utopic: Romania sa redevina o tara cu traditie corala, oamenii sa redescopere placerea de a canta impreuna, de a socializa uniti printr-un act nobil de factura culturala. „
Transylvania Voces” doreste sa fie alaturi de alte ansambluri valoroase, element de efervescenta pentru miscarea corala, sa exprime plastic, novator, interesant,valoros, trairile generatiei sale. Daca fiecare tanar s-ar regasi, ca hobby, intr-o zona de exprimare artistica, fenomene precum izolarea, angoasa, agresivitatea, complexele, s-ar trata de la sine. Orice frustrare este generata de lipsa unui feedback afectiv, de lipsa posibilitatii de a darui si a primi.
Prin ce elemente inedite se identifica Transillvania Voces?
Ideea de spectacol coral sincretic, miscare-cant-exprimare prin mijloace teatrale, implicand pe langa voci o serie de mijloace neconventionale precum utilizarea sticlelor cu rol de instrumente muzicale, folosirea corpului ca mijloc de percutie (pocnituri ale degetelor, batai din maini si picioare etc).
Intra pe romaniiautalent.protv.ro si vezi cum a cantat Ansamblul coral "Transilvania Voces"