ß
Akikai a luat nastere in anul 1987 in localitatea Tecuci, judetul Galati si inseamna Asociatia Toamnei (AKI-Toamna, KAI-Asociatie, Scoala), dupa anotimpul in care s-a nascut fondatorul ei, Sempai Iku Volanschi, centura neagra, 3 dan.
In cei 24 de ani de existenta, ni s-au impus diferite forme de organizare (scoala, asociatie, S.R.L), ajungand in anul 2006 sa poarte numele de Club Sportiv Akikai. Indiferent de denumirea sa, Mentorul Akikai a mentinut aceeasi tactica de predare a Artelor Martiale si perseverenta, in ciuda tuturor greutatilor prin care a trecut.
Daca la inceput organizam show-uri de Arte Martiale demonstrative pentru a ne face remarcati de cei din jur, acum participam la competitii la care obtinem de obicei un loc fruntas pe podium. O data cu infiintarea Clubului Sportiv Akikai ne-am afiliat la Federatia Romana de Arte Martiale de Contact, fapt care ne-a permis sa participam la concursurile nationale si internationale. Pe plan national, suntem clubul cu cele mai bune rezultate la forma noastra de practica, iar din punct de vedere international am urcat Romania pe podium de multe ori.
Numarul de membrii nu este constant, totusi cei care rezista de-a lungul timpului devin oameni puternici si cu tarie de caracter.
Volanschi N.Vasile : "Am cautat sa antrenez o paleta diversificata de varsta, de la 4-5 ani pana la aproximativ 55 de ani".
In anul 2009, Akikai reprezentand Romania a urcat pe podium la Campionatul Mondial de Seniori din Italia, cu locul 2, apoi in 2010, la Campionatul Mondial de cadeti si juniori din Serbia, alta medalie de argint pentru Romania. La cupele Mondiale din Austria si Italia, organizate in 2010, elevii Akikai au urcat pe podium pentru Romania astfel: bronz: de 6 ori, argint: de 7 ori si locul I de 7 ori.
Consider ca am adus Artele Martiale din Romania la cel mai inalt nivel competitional, facand cunoscuta aceasta tara intr-un mod pozitiv.
Majoritatea membrilor Akikai tind spre un nivel de performanta ridicat, insa societatea si conditiile care ne sunt puse la dispozitie nu ne ajuta. Din cauza starii precare din Romania si a faptului ca statul nu se implica in ajutorarea acestor copii, putini ajung sa concureze cu alti elevi din exteriorul tarii.
In anul 2007, Primaria Tecuci prin Consiliul Local si Clubul Sportiv Akikai s-au asociat astfel: Primaria a pus la dispozitie pentru o perioada de 20 ani o cladire in stadiu mare de degradare; prin eforturi proprii si credite personale la banci, unde am girat cu toate bunurile personale, atat eu ca antrenor, cat si un fost elev de-al meu - actualmente munceste pentru straini in Italia, am reusit sa renovez, sa amenajez aceasta sala si sa o dotez corespunzator pentru performanta. Mai avem nevoie insa de foarte multe aparate de antrenament, reparatii curente, etc.
Din punct de vedere financiar, parintii copiilor sunt cei care ii sustin la competitii si la alte deplasari; moral ne sunt alaturi toti cei care iubesc Artele Martiale si sunt doritori de a vedea ceva frumos, precum si de a-si putea creste proprii copii in acelasi mediu curat si disciplinat.
Legatura dintre club si elevi nu se incheie o data cu terminarea antrenamentului. Ca si instructor al acestor elevi am incercat, in cei 23 de ani de practica, sa le impun o disciplina fizica, psihica dar si morala deosebita. Organizez in fiecare an deplasari la mare si la munte, sub forma unei supravietuiri in natura. O experienta in care elevii pleaca de acasa doar cu hainele de pe ei. Sunt testati fizic si psihic de catre natura si capriciile vremii.
Fortati de a-si procura hrana din natura, invata sa se descurce singuri si acumuleaza pe parcursul celor cateva zile, tehnici de supravietuire necesare dezvoltarii lor ca si oameni. Mai mult chiar, sunt constienti de faptul ca cei apropiati nefiindu-le alaturi, trebuie sa se ajute singuri pentru a rezista efortului. Ei devin in timp persoane echilibrate si foarte hotarate.
De cateva ori pe an, organizez stagii si examene, unde imi testez elevii psihologic, fizic, teoretic, tehnic si practic; ma asigur astfel, ca in momentul in care vor avea nevoie de cunostintele pe care le dau, sa se poata folosi de ele. Ii pun in situatii in care sa stie sa foloseasca elemente de autoaparare pentru a se proteja pe ei si cei apropiati.
Demonstratiile sunt de asemenea un mijloc de a-i uni ca si familie; in anii de existenta realizand un numar de aproximativ 80 de spectacole demonstrative.
Tinand cont de faptul ca practicantii de Arte Martiale au un mod de viata diferit fata de al celorlalti oameni ( fara tigara, alcool, limbaj vulgar, etc.), o data cu trecerea anilor s-au legat relatii de amicitie, prietenie; in cateva cazuri chiar casatorie.
Cateva marturii ale unor membri AKIKAI:
Numele meu este Dodita Mara-Andreea si practic Arte Martiale de cativa ani, timp in care am obtinut rezultate atat la campionatele nationale cat si la cele mondiale. Am concurat alaturi de membrii Clubului Akikai la competitii din afara tarii, cum ar fi Serbia si Austria. Mi-am dat seama cat de importante sunt Artele Martiale, pentru ca ma invata sa ma apar, ma disciplineaza, ma ajuta sa ma descurc in viata de zi cu zi. Am invatat de la instructorul si mentorul meu ca numai prin munca si perseverenta pot castiga un loc pe podium si admiratia celorlalti. Am ajuns la performanta de a crede ca eu am talentul de a pune in aplicare si de a demonstra partea cea mai interesanta a Artelor Martiale.
Ma numesc Popa Claudiu si am facut cunostinta cu Artele Martiale in urma cu 7 ani. Mi-am dorit dintotdeauna sa practic Karate si am ajuns astfel la varsta de 15 ani in dojo-ul din care am invatat si invat, inca, lucruri noi, dezvoltandu-mi latura civica, puterea de a lupta si forta de a merge mai departe. De-a lungul celor 7 ani, am participat la spectacole demonstrative, competitii nationale si internationale de pana la cel mai inalt nivel. Rezultatele au aparut in urma unor eforturi indelungate, atat din partea mea cat si a instructorului.
Din anul 2008, in care am obtinut centura neagra, Clubul a devenit a doua mea familie, dovedindu-mi astfel ca Artele Martiale nu sunt un sport, ci un mod placut de viata. Am obtinut rezultate deosebite prin multa munca, desfasurata sub atenta supraveghere a instructorului Sempai Iku Volanschi, dar si sustinere din partea parintilor, atat morala cat si materiala.
Eu sunt Bobo si practic Artele Martiale de 4 ani. In tot acest timp am muncit pentru a ma perfectiona, ajungand la centura maro. Antrenat de Sempai Iku am castigat 8 medalii la Campionatele si Cupele Nationale, Campionatele Internationale, precum si locul 4 la Campionatul Mondial din Serbia.
Iubesc Artele Martiale si incerc sa devin din ce in ce mai bun. Im doresc sa castigam acest concurs pentru a putea participa la viitoarele competitii internationale in care sa reprezentam Romania si sa-mi achizitionez armele de care am nevoie in cadrul competitiilor.
Toti membrii AKIKAI au povesti de viata mai linistite sau tumultoase insa, o data ce intri in spatiul de antrenament trebuie lasate acasa toate problemele dedicandu-se exclusiv practicii Artelor Martiale. Am fi foarte multumiti daca am pastra in continuare acelasi echilibru intre munca si transpiratie ca si pana acum.
Cele mai frumoase momente ale AKIKAI au fost show-urile in sine, iar cele mai putin frumoase au fost problemele de organizare specifice Romaniei.
Avand in vedere ca suntem specializati pe Arte Martiale demonstrative, partea de show ne este caracteristica. Stiind ca emisiunea „Romanii au talent” promoveaza aceasta parte de show, ne-am gandit ca este o oportunitate si acesta este motivul pentru care ne-am prezentat la preselectii.
Experienta de la Romanii au talent a insemnat emotii, adrenalina, socializare, si nu in ultimul rand, o recunoastere si popularizare a Artelor Martiale. Daca am castiga, o parte din bani va fi folosita de catre club pentru imbunatatirea conditiilor de pregatire in sala in vederea pregatirii si a altor elevi pe viitor; iar cealalta parte nu mai putin de 50% se vor duce catre participantii acestui grup.
Intra pe romaniiautalent.protv.ro si vezi cele mai tari momente din emisiune!
Gallery