ß
  • Emisiuni
  • Românii Au Talent!
  • A facut cascadoriile actorului care il interpreta pe Athos in "Cei trei muschetari". Un roman exceptional la "Romanii au talent" 2014

A facut cascadoriile actorului care il interpreta pe Athos in "Cei trei muschetari". Un roman exceptional la "Romanii au talent" 2014

A facut cascadoriile actorului care il interpreta pe Athos in "Cei trei muschetari". Un roman exceptional la "Romanii au talent" 2014

Valentin Vasilescu are 34 ani, este din comuna Ciolpani, Izvorani, judetul Ilfov si se ocupa cu dresura de cai.

Valentin Vasilescu are 21 de ani de experienta in domeniul cascadoriei, din care 10 de coordonare si este membru The Taurus World Stunt Academy. A lucrat la diverse proiecte in tari europene (Belgia, Italia, Elvetia, Germania, Lituania) si in afara Uniunii Europene (Israel, Dubai). Este instructor de echitatie, alpinist si scafandru NAUI.

In 2004 a infiintat OPG, o companie specializata in consultanta de cascadorie, care lucreaza in toate domeniile audiovizualului. Este unul dintre cei mai cautati profesionisti in domeniul cascadoriei de film. Vasilescu este specializat in cascadorii care implica rigging (cabluri) si dresaj de cai.

In filmul "The Three Musketeers", Valentin Vasilescu a fost dublura actorului britanic Matthew Macfadyen (Domnul Darcy din "Mandrie si prejudecata"), interpretul muschetarului Athos.

Cascadorul roman a mai lucrat pentru antrenarea cailor din filmele "Dead In Tombstone", "Scorpion King 4, "Dracula the Impaler", "Highlander - End Game", "Dark Prince", "Cold Mountain", "7 Seconds", "Pumpkinhead III", "Mammouth", "William & Catherine: A Royal Romance", "Born To Raise Hell", "Tinerete fara tinerete/ Youth Without Youth", "Seed of Chucky", "Jacquou le croquant", "Funny Money" si multe altele. Si a jucat "povestea de succes" intr o reclama la bere.

Valentin Vasilescu a inceput sa calareasca la 13 ani, la baza "Dracula" din Voluntari, unde platea lectiile cu banii castigati din instalarea de programe pe calculator. Atunci a avut si prima lui intalnire cu filmul - cateva zile de figuratie intr-un rol de calaret. Tot la "Dracula" a invatat si primele cascadorii adevarate. De fapt, de acolo a furat meseria, pentru ca nu a avut profesori. A inceput cu lucruri usoare, caderi sau sarituri de la inaltimi mici, apoi a trecut la explozii si masini rasturnate pentru ca, in Romania, un cascador trebuie sa fie bun la toate.

Dupa ce a terminat liceul, a inceput trei facultati: intai Dreptul, apoi Comunicarea si, cel mai recent, Regie film. Fiind novice in domeniu, primea pentru o cascadorie bani putini care nu-i ajungeau nici pentru chirie. S-a angajat copywriter intr o agentie mica de publicitate si a lucrat ca agent de vanzari pentru o firma de interfoane. Joburile i-au marit substantial veniturile si a putut sa exerseze fara griji. In timp, a renuntat la toate pentru cascadorie pentru ca nu se putea obisnui cu un program de opt ore. "Mi-a fost imposibil sa ma adaptez la munca de birou pentru o perioada indelungata de timp, dupa ce biroul meu a fost padurea", spune el. "Nu stiu sa fac altceva".



In 2005, un cascador strain l-a recomandat la Taurus. Valentin Vasilescu spune ca diploma de la Taurus nu l-a facut mai bun decat Szobi Cseh. Pe atunci nu se punea problema unui echipament de protectie, iar de calcularea riscurilor si unghiurilor intr-o cascadorie nu era timp.

Generatia de cascadori din care face parte Vasilescu a invatat ca meseria de cascador e un sfert curaj si nebunie, restul calcul si stapanire. Ei au fost printre primii care au purtat cotiere si genunchiere sau platose de protectie. Chiar daca totul pare un joc care sfideaza de cele mai multe ori limitele, cascadorul om de afaceri refuza inconstienta si riscul. "N-ai ce sa mai inventezi", spune Vasilescu. "Ce este s a facut deja de altii. Dar poti sa faci si altceva in meseria asta."

Exact asta a incercat. In 2004 a infiintat Oval Production Group, o firma de consultanta in cascadorie care dispune de tot ce si-ar putea dori un producator. El contracteaza oameni pentru filmari si tot el tine contabilitatea. Aduce caii dresati si face rost de echipamentele necesare: arme de lupta, sei, cabluri, veste, hamuri sau pistoane de rasturnat masini. Herghelia pe care o are la Ciolpani a ajuns la 8 cai de rasa.

Valentin Vasilescu a incercat mai toate tipurile de cascadorii in cei 20 ani de cand e in domeniu, de la sarituri de pe cladiri pana la trecut prin flacari, insa a ales pana la urma sa lucreze cu animalele pentru ca a simtit ca aici exista o deficienta. Dupa 1989 nu s-au mai facut filme istorice si, cand au reinceput, nu a fost nimeni care sa poate face rost de echipamentele necesare.

Are doi copii, Philip 7 ani si Robert 3 ani. Oana Marinescu este jumatatea mea, 35 ani, scenograf. Locuiesc in Ilfov, Izvorani. 
 
L-a descoperit Stefan Brandes Latea, cascador, scenograf . Acesta a lucrat mult cu Sergiu Nicolaescu.  Nu stie de la cine mosteneste talentul, tatal sau este marinar, iar mama este profesoara. Peste 5 ani se vede tot in Romania, incercand sa ajute la ridicarea meseriei pe care o practica.

Daca ar castiga emisiunea, banii i-ar investi tot in cai.
 

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Românii Au Talent!

Articole pentru emisiune Românii Au Talent!

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni