ß
Trăim într-o urgență climatică! Schimbarea climei vine cu provocări la nivelul societății, iar statele dezvoltate fac față cu greu situației.
În Europa am avut cea mai puternică secetă din ultimii 500 de ani, iar la nivel global, seceta actuală și cele viitoare vor avea un impact masiv socio-economic și de mediu. Trebuie să găsim rapid solutii de adaptare la apa care este tot mai puțină. Duminică, de la 18:00, vom vedea, la România, te iubesc!, care este situația de la noi.
Suntem țara cu cel mai mare bazin hidrografic din Uniunea Europeană. Totuși, suntem loviți de secetă. Avem râuri și lacuri care au secat complet în acest an. În vară, România a fost una dintre țările în care s-a văzut cel mai clar cât de afectat poate fi un teritoriu, sub incidența schimbărilor climatice. În sud-vest, am avut incendii uriașe de vegetație, pentru care s-a intervenit aerian.
„Au fost săptămâni întregi cu temperaturi peste 40 de grade. Arșița și vântul au ucis culturile. Pe suprafețele agricole din zone precum Buzău, Vrancea, sau Teleorman, e ca și cum ai ține un uscător de păr, săptămâni întregi, asupra unor plante. Toată această încălzire a găsit România fără prea multe îmbunătățiri funciare”, a spus Rareș Năstase.
Ne-am topit de arșită și în zonele montane, unde disconfortul termic și temperaturile de peste 36 de grade au devenit o obișnuință. În august, de exemplu, meteorologii au emis cod galben de caniculă și în județele Sibiu, Neamț sau Suceava, o raritate în anii anteriori. Toate autoritățile Uniunii iau în serios valul necontenit de arșiță care usucă Pământul, mai ales că el vine la pachet cu fenomene extreme.
Întreg reportajul poate fi urmărit duminică, de la 18:00, la România, te iubesc! și, online, pe VOYO. Ancheta va fi discutată și luni, de la 13:15, în cadrul emisiunii România în direct, de la Europa FM, alături de Rareș Năstase și Cătălin Striblea.