ß
Din 8 septembrie, România, te iubesc! revine cu un nou sezon ce aduce anchete și reportaje captivante, care pot fi urmărite în fiecare duminică, de la ora 18:00 pe PRO TV. Prima ediție va aborda problema urșilor din România, prin ancheta realizată de Rareș Năstase: „Ursul, țap ispășitor”.
Gallery
România este a doua țară cu cele mai multe exemplare de urși, fiind estimat că ar avea mai mult de 40% din efectivele Uniunii Europene. Însă, în momentul de față, numărul real de urși prezenți în pădurile din România reprezintă un mister pentru autoritățile responsabile cu administrarea lor. Asociațiile de protecție a mediului susțin că avem între 6 mii și 8 mii de urși pe teritoriul țării, dar gestionarii fondurilor de vânătoare raportează aproape 13 mii de exemplare.
„Această confuzie, dublată de un management defectuos și de lipsa de reacție a autorităților, nu face decât să intensifice conflictul om-urs, rezultând victime de ambele părți. În ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost uciși de urși, și alți 300 au fost atacați și mutilați. În același timp, aproape 1500 de urși au fost uciși. Faptul că avem zone cu mulți urși e o realitate, am văzut asta în mai multe județe. Ursul nu mai poate fi întâlnit doar în zone montane și submontane, l-am filmat pe dealuri, zone colinare cu livezi și lanuri cu cereale. Am vorbit cu multe victime ale atacurilor, oameni mutilați de urs. Unii au fost atacați în propriile gospodării, în vatra satului. Am văzut și multe pagube produse de urși. Dar am văzut și edili miloși, indolenți sau neputincioși, care nu iau măsuri. Autorități care își pasează răspunderea și ridică din umeri. Un tablou cu 2 tabere, vănâtori și activiști de mediu care se acuză reciproc de rea voință. Soluțiile apar greoi, responsabilii nu se așează la aceeași masă pentru a face, cu adevărat, un management al ursului”, a declarat Rareș Năstase.
Atât timp timp autoritățile nu vor lua măsuri, atât oamenii, cât și urșii vor avea de suferit. Mai multe detalii, imagini și declarații în exclusivitate, vedem duminică, de la 18:00, la România, te iubesc! și, online, pe VOYO.