ß
Marți seara, în primul episod al noul sezon Masterchef, Ionuț Oancea a venit în fața chef-ilor cu un preparat originar din Lima, Peru: Causa Limeña. Mai jos, regăsiți ingredientele și modul de preparare, în viziunea lui Ionuț Oancea.
INGREDIENTE ȘI CANTITĂȚI (pt o porție)
- 2 cartofi, mărime medie
- 1 gogosar galben
- 1 gogoșar roșu
- 1 gogoșar verde
- 1 ceapă roșie
- 1 morcov
- 1-2 țelină verde
- 2-3 măsline (preferabil negre, dar merg și verzi)
- sare, piper, chili flakes
- 2-3 ardei iuți galbeni (preferabil ”chilli galben peruan”)
- 2 lămâi verzi (lime)
- 2 lămâi galbene
- 300 ml ulei vegetal (floarea-soarelui)
- 150 grame de piept de pui
- 1 porumb (preferabil proaspăt)
- coriandru proaspăt, frunze
- 2-3 avocado
- 1 ou
Pentru maioneză:
- 3 ouă
- muștar (1 lingură)
- 300 ml de ulei de măsline
- 1 lămâie verde
MOD DE PREPARARE:
La baza aluatului pentru causa limeña se află cartofii. Pentru a-l prepara, le îndepărtez pielea și îi fierb cu puțină sare până când sunt moi.
Între timp, prepar sosul galben de ardei iute care va fi folosit pentru a da gust și culoare aluatului.
Încep prin a tăia ardeii iuți (chili peruani), gogoșarii (galben și roșu), îndepărtez semințele și nervurile și îi tai în sferturi.
Îi pun la fiert într-o oală până se înmoaie, ca să pot să-i curăț de pielița fină de deasupra.
În același timp, pregătesc puiul pentru Causa Limeña. Pun la fiert pieptul de pui împreună cu una dintre cepe, gogoșarul verde, morcovul, țelina verde și ardeiul iute, sare și piper.
Morcovul îl scot la timp, să nu fie foarte fiert și să poata fie tăiat în bucăți foarte mici.
În timp ce fierb toate ingredientele, încep să prepar maioneza.
Măsor uleiul direct în recipientul gradat al mixerului vertical. Sparg ouăle peste ulei. Sarea vine la final.
Cufund mixerul vertical în recipient, până la fundul acestuia. În câteva secunde se formează o emulsie cremoasă și încep să ridic încet mixerul spre suprafață.
Daca se vede că mai este puțin ulei rămas, repet procedura în sens invers, pornind de sus în jos.
Pun zeama de lămâie, piperul și 2 linguri de apă fierbinte și amestec totul cu o lingură. Tot acum pun și sare. Mut maioneza într-o farfurie și o bag la frigider.
Într-un blender, pun ardeii ardeii iuți (chili peruani) și gogoșarii, bine fierți și fără piele, sare si piper.
După ce-i pasez, îi dau printr-o sită fină, să fiu sigur că nu rămân bucăți de ardei în sos.
Când cartofii sunt gata, profit de faptul că sunt fierbinți pentru a face aluatul.
Îi zdrobesc cît mai fin posibil până obțin o textură moale, ca un piure.
În aluatul de cartofi, adaug o parte din sosul de ardei și chili (pentru culoare și gust), sare, piper, chili flakes și sucul de lămâie (combinație lămâie verde cu lămâie galbenă).
Pun aluatul la răcit.
Între timp, puiul e fiert, așa că îl mărunțesc bine cu două furculițe.
Ceapa roșie o tai în cubulețe foarte mici, la fel și morcovul fiert mediu.
Într-un bol, amestec: puiul, ceapa, sare, piper, chili flakes, coriandru tăiat mărunt, suc de lime.
Încep să adaug, treptat, maioneza.
Tai un avocado în feliuțe subtiri, pentru servire. Le pun un pic de sare și piper, le las puțin deoparte să ‘transpire’ și abia apoi sunt gata.
Într-o tigaie, cu un pic de ulei, prăjesc boabele de porumb.
Într-un final, iau o porție de aluat de cartofi (piure) și acopăr fundul unei forme.
Apoi, pun feliile de avocado peste piure (într-un strat destul de subtire).
Peste avocado pun amestecul de pui.
Cu restul aluatului de cartofi (piure) închid forma rotundă și acopăr stratul de pui.
Scot, încet, forma rotundă în care am pus toate ingredientele.
Pentru decor, pun deasupra o bucată de ou fiert, două măsline tăiate în fâșii lungi și boabele de porumb prăjit.
Sosul îl torn și peste mâncare și pe restul farfuriei.
Pentru un accent extra de culoare și gust, presar coriandru tăiat mărunt și chili flakes peste tot.