Piata romaneasca ofera, de cativa ani, acces la mai multe tipuri de branzeturi de import. Gasim Brie si Camembert ori Bleu d'Auvergne de la francezi, Cheddarul britanic, Gorgonzola de la italieni ori Emmentalerul elvetienilor.
Cum stim insa care sunt cele adevarate? Pentru ca, spre exemplu, branza etichetata Brie o gasiti si la 4 lei si la 12.Unde se face diferenta ne invata chef Samuel Le Toriellec, unul dintre cei mai talentati bucatari din Romania. Dar si proaspat jurat Masterchef.
Platoul din imagine se numeste STARTER: Pentru o seara, ne limitam la patru pana la sapte feluri de branzeturi. Feliate subtire, cu fructe, dulceata si paine prajita alaturi. Neaparat, cu putin ulei de masline deasupra. O solutie spectaculoasa pentru a salva o masa, daca nu aveti dispozitia necesara sa gatiti.
Cum cumparam branzeturi? Aici, apelam la Samuel, care sta de 9 ani in Romania. Branza brie, spre exemplu are preturi de la 4 la foarte multi lei. Luati pachetul intre degete:
“Cand vrei sa fie foarte bun trebuie sa fie cremos inauntru si miros mai greu. Este obligatoriu brinza sa o maninci cu dulceata”, spune Samuel Le Toriellec. La fel verificati si un camembert. Sa fie moale cind stringeti branza intre degete. Cea usor moale e mai scumpa.
Extindem granitele si trecem de la delicatesele frantuzesti la produsele maturate. Calitatea creste...odata cu timpul. Cea de 12 ani este foarte scumpa. Alaturi: mar verde, struguri neaparat, nuca si goji. Plus ceva trufe romanesti.Si dulceata.
Brinzeturile se pot manca zilnic. Dar... ne apropiem de Craciun si ne uitam din nou la francezi pentru putina inspiratie. Pe masa de Craciun exista foarte multa grasime. Felul principal - un fazan gras. Lasat la fezandat 16 ore. Si dres cu sos de trufe romanesti.
Seara de Craciun se incheie cu un foietaj. Il umplem cu crèma dupa gust. Si putem spune cu mana pe inima, ca am terminat un regal culinar frantuzesc.