ß
Cele mai bune retete ale sezonului 5 "MasterChef" Romania le gasesti pe masterchef.protv.ro!
Ingrediente pentru peste:
4-5 linguri ulei masline extravirgin 1 lingura unt gras minim 85 % 1 grapefruit 1 lamaie 10 gr cardamon uscat boabe 15 gr sare grunjoasa 15 gr piper negru boabe 400-500 grame file dorada regala proaspata
Pentru Ratatouile
2 linguri ulei de masline extravirgin 2-3 bucati ceapa rosie nu foarte mari 2 bucati zuchinni (micuti, cu diametrul de maxim 2-3 cm., lungi de maxim 15 cm) 8-12 bucati masline Kalamata cu samburi 8-12 rossi cherry, micute 15 grame frunze de busuioc proaspat 5 gr sare grunjoasa 5 gr piper negru boabe
Pentru sos:
15 ml ulei de masline extravirgin 1 cutie/sticla 750 ml rosii decojide din conserva sunt bune 3 bucati ceapa rosie 150 ml vin alb sec sau demisec 2 catei de usturoi 15 gr busuioc verde proaspat 1 legatura coriandru proaspat 10g sare 10g piper negru 10g amidon alimentar
Mod de preparare:
Intr-o oala se toarna uleiul extravirgin, pe foc mediu, apoi se adauga ceapa, dupa 2 minute se adauga usturoiul, dupa 1 minut se toarna vinul in oala, se lasa sa se evapore alcoolul, se adauga rosiile decojite, se adauga sarea si piperul, se lasa la scazut, dupa 15-20 minute se adauga busuiocul taiat marunt si coriandrul verde taiat marunt,se adauga dupa gust lamaie proaspat stoarsa si putin razuita. Se scoate de pe foc se da prin sita se pune din nou pe foc si se adauga amidon alimentar pana la consistenta dorita.
Se curata ceapa, se taie brunoise. Zuchini se spala, se taie capetele si se toaie zuchini-ul brunoise, nu capetele capetele le aruncam. Maslinele kalamata se curata de samburi, se taie marunt maslinele.Rosiile cherry se spala, si daca sunt mici raman intregi daca sunt mari se taie in 2 sau 4 dupa caz.Frunzele de busuioc se taie marunt, Piperul se zdrobeste in mojar pana la maruntire. Se pune o tigaie teflonata pe foc, se lasa sa se incinga putin dupa care adaugam ceapa, o tragem la foc mediu, sa nu o ardem,dupa aproximativ 90 secunde, adaugam zuchini, tragem aproximativ 90 secunde, adaugam maslinele kalamata, amestecam compozitia iar dupa alte 60 secunde, adaugam rosiile cherry, adaugam sare si piper proaspat zdrobit, cand incepe sa se crape pielea rosiilor adaugam frunzele de busuioc taiate marunt, dupa 30 secunde maxim scoatem de pe foc, aranjam in forma.
Pe un alt ochi de aragaz, aprindem focul, punem o tigate de teflon cu fund mai gros, foc mediu-iute, pune boabele de cardamon in tigaie fara ulei, lasam boabele in tigaie, le mai miscam dupa 30 secunde, apoi dupa alte 15 adaugam ulei de masline, lasam sa se incalzeasca bine, boabele de coriandru pot sa fie un semnal bun pentru a vedea gradul de incalzire a uleiului. Se adauga pestele pe partea cu piele, se apasa cu mana ca sa nu sa se adune pestele, sa nu sa se incovoaie. Tinem pe foc pana ce pielea se rumeneste, aproximativ 90 secunde, in functie de grosimea fileului, se adauga o lingura de unt, se stoarce zeama de la o jumatate de lamaie si o jumatate de grapefruit, se intoarce pestele, se scalda in sosul creat.Dupa 30-45 secunde in functie de grosimea si varsta fileului se scoate de pe foc si se aranjeaza in farfurie, se poate optional stropi putin pestele cu sos de la preparare. Se orneaza cu sos de rosii si eventual cu frunze de busuioc daca sunt proaspete.
Ideal ar fi ca preparatul sa se serveasca cu un pahar de vin sec bun, de calitate.