Ingrediente:
Pentru saculet: 1 ou, 300 ml lapte, 100 g faina alba, un praf de nucsoara,50 g unt, sare, o cescuta de ulei floarea soarelui, 6 fire de ceapa verde
Pentru umplutura: 300 g tagliatelli Barilla, 300 grame creveti cruzi intregi, 1 dovlecel verde(zucchini), 200ml de smantana pentru gatit, 100ml ulei de masline, 100 ml vin alb sec, 1 catel de usturoi, o ceapa esalota, menta proaspata, fulgi de chili, 0,1 g sofran, sare, un praf de zahar
Timp de preparare: 60 de minute
Mod de preparare:
Cosuletul:
Intr-un castron se adauga faina cernuta, un varf de cutit de sare. Oul si se amesteca, apoi se adauga treptat laptele si un varf de cutit de nucusoara, pana cand amestecul devine omogen. Topiti 10g de unt si adaugati-le amestecului, lasati amestecul la rece pt aprox. 10 min. Apoi incingeti o tigaie antiaderenta cu diametrul de aprox 24 cm, pe care o ungeti cu un strop de ulei florea soarelui si turnati cam un polonic din amestec, uniformizati, se prajesc la foc mediu evitand arsurile de pe marginea clatitei, lasati sa se raceasca acoperite cu hartie de copt.
Umplutura:
Incepeti prin prepararea condimentului pentru paste, taiati fin ceapa esalota si usturoiul, dovlecelul se taie felii rotunde nu foarte groase. Dupa incepeti prin a curata crevetii, in primul rand clatiti crevetii bine sub jet de apa rece, apoi indepartati-le capul si incepeti ai decortica, in primul rand coada, apoi piciorusele si in cele din urma restul carapacei, folosindu-va de ajutorul unui pensete pentru oase de peste extrageti cu delicatete intestinul (firul negru de pe partea superioara a crevetilor).
Dupa ce ati terminat de curatat crevetii, luati o tigaie adaugati 2/3 linguri de ulei de masline,ceapa, usturoiul, un varf de cutit de chilli si o lingurita de menta tocata mai mare, le lasati pe foc mediu. Cand ceapa devine transparenta se adauga dovlecelul. Se adauga sare si se lasa la foc mediu 5/8 min in functie de cat de fraged este dovlecelul. Apoi se adauga treptat crevetii si dupa cateva secunde vinul alb.
Intre timp, se dizolva sofranul cu un polonic de apa calda de la paste si il adaugam doar atunci cand vinul se evapora complet. Se mai lasa pentru cateva minute si se adauga smantana lichida doar cu putin timp inainte de a opri focul. Apoi fierbeti pastele aldente si se amesteca cu sosul preparat. Luati o clatita o umpleti cu pasta si inchideti clatita asa cum ati inchide un saculet pe care il legati cu 2 firicele ce ceapa verde asta pentru a da un aspect unic farfuriei.