Ingrediente:
Piept de rata (cu piele)– approx 500 g; Andive – 3 bucati; 1 mar mare; Miere – 50 g; Cartofi albi mari – 1 kg; Smantana dulce groasa – 400 g; Lapte 400 ml; Parmezan – 200 g; Ulei de masline – 100 ml; Unt sarat – approx 250 g; Piper proaspat negru; Piper alb macinat; Sare Kosher – sau grunjoasa; 3 oua; Usturoi – 4 catei.
Timp de preparare: 80 de minute
Mod de preparare:
Cartofi Dauphionise
Se curata cartofii, se spala si se feliaza subtire, lasandu-se intr-un bol cu apa rece;
In alt bol se mixeaza laptele cu smantana dulce, usturoi ras, parmezan, oua, sare si piper alb;
Se unge vasul ceramic cu unt si se aseaza cartofii in evantai, punand cate un strat din amestec dupa fiecare strat de cartofi.
Se rade parmezan deasupra;
Se baga la cuptor timp de 45-55 min;
Se scot de la cuptor, se pune hartie de copt deasupra si se pune un vas ceramic deasupra pentru a presa preparatul. La final se decupeaza cu forma si se aseaza pe platou.
Andive caramelizate
Se spala andivele si se feliaza pe lungime;
Se spala marul, se curata si se feliaza felii foarte subtiri;
Se introduc felii subtiri de mar printre frunzele de andive intrucat andiva sa isi pastreze forma;
Se pun in tigaie cu ulei de masline si sare;
Se prajesc pana se obtine o culoare inchisa, se intorc, se adauga apa si se lasa la foc mic cu capac approx 5-7 min;
Se scot si se ung cu miere.
Se aseaza pe platoul de servit alaturi de cartofii Dauphinoise.
Piept de rata
Se spala pieptul de rata;
Se tapeaza sa nu ramana umed;
Se cresteaza pa partea cu pielea;
Se condimenteaza cu sare grunjoasa si piper proaspat;
Se aseaza in tigaie de cand aceasta este rece pe partea cu pielea;
Se gateste pana se obtine o culoare aurie la piele (ma rog...si secretele doriti acum sa le stiti?) :);
Se intoarce si se mai gateste ¼ din timpul de gatire pe partea fara piele;
Se baga la cuptor pana temperatura carnii este optima;
Se scoate din cuptor si se lasa pe un fund de lemn timp de 4-5 minute;
Se feliaza si se aseaza pe platou, alaturi de Dauphinoise si andive caramelizate.