Ingrediente:
• 200g faina de grau alba
• 250g unt nesarat
• 2 oua
• 1 lingurita praf de copt
• 350g zahar pudra
• 150g zahar tos
• jumatate de pahar de apa
• 2 lingurite cardamon negru macinat
• 1 lingurita scortisoara
• 2-3 lujeri de rubarba
• 2 mere Gala (marime medie)
• 2 mere mari care sa aiba coaja roz inchis
• 3 capsuni
• 2 lingurite pasta de vanilie
• 1 lingurita sare
• 2 limete
• flori comestibile: panselute mici mov si galbene, albastrele si unturica galbena (nu stiu decat numele popular deci nu trebuie neaparat aceasta floare se poate inlocui cu orice alta floare comestibila de culoare galbena si dimensiuni mici)
Timp de preparare: 60 de minute
Mod de preparare:
Se pregateste intai aluatul fraged cu 100g unt rece, 200g faina,1 lingurita praf de copt si 100g zagar pudra care se mixeasza intr-un robot de bucatarie pana cand se obtine un cntinut nisipos (acest lucru se poate face si cu furculita) la care se adaoga un ou intreg si un galbenus si doua linguri de apa rece daca este necesar. Dupa o framantare cat mai rapida pentru comogenizare se lasa la rece in congelator pentru 15 minute timp in care se pregateste umplutura pentru tarta si decorul.
Intr-o tigaie se pune 1 lingura de unt dupa care se adauga merele Gala taiate cubulete, rubarba si 2-3 capsuni. Peste acest amestec se toarna zeama unei jumatati de limeta, zahar tos dupa gust si o lingurita de scortisoara. Se lasa la foc mediu circa 10 minute mestecand din cand in cand. Intre timp din merele mari roz de taie felii semicirculare din care se vor face trandafiriide décor pentru tarta. Feliile de mar pentru trandafiri trebuie sa se coaca la cuptorul cu microunde pentru circa 30 de secunde pentru a se inmuia sau in alternativa 2 minute la cuptorul normal. Aceste trebuie sa fie unse cu un amestec de zeama de limeta si zahar pudra. Cand compozitia si feliile de mar sunt pregatite se scoate aluatul din congelator si se intinde o foaie cu o inaltime de circa 6 mm.
Se taie cercuri cu un cerc de fier pentru paste si se aseaza in tava pentru briose. Se adaoga apoi umplutura si deasupra se aseaza trandafirul din mar. Trandafirul este compus din feliile de mar suprapuse si rulate. Se unge cu pensula cu amestec de zahar pudra si zeama de limeta si se da la cuptor pentru circa 15-20 minute la 180 de grade.
Intr timp se pregateste cuibul din zahar ars. Se topeste zaharul cu un pic de apa, cand acesta a capatat o culoare usor bruna se lasa sa curca de pe o furculita pana formeaza doar un fir si apoi se trage cu mana formand o matase aurie care se aseaza in forma unui cuib.
Apoi se pregateste crema de unt. Se bate cu mixerul 100 g unt moale cu 100/150g zahar pudra si pasta de vanilie.
Se aseaza toate componentele si se serveste.