Ingrediente:
6 baby sfecle multicolore( rosie, portocalie, roz si alba), 2 litri apa, una portocala o mina de rucola 10 cubulete (aprox.1,5 cm) gorgonzola 6-7 felii subtiri bacon 1 canita otet balsamic 3-4 linguri miere de albina una radacina mica ghimbir un lime 2-3 linguri otet vin alb 2-3 fire coriandru verde 2- 3 fire busuioc verde 3-4 fire patrunjel verde 1 canita ulei de masline putin piper 3 linguri sare o mina fistic o floare de muscata (lila) 2-3 flori si frunze de nastartium (portocalii)
Timp de preparare: 60 de minute
Mod de preparare:
Sfecla se spala, se lasa putin din codita (radacina) se se pune la fiert cu apa cit sa o acopere si o lingura buna de sare, se fiebe al dente aprox, 20-30 de minute -depinde marimea si maturitatea sfeclei.
Intre timp, intr-o craticioara se pune otetul balsamic, 2 linguri miere de albina, coaja de la jumatate de portocala, taiata doar partea portocalie a cojii, sa nu fie amara, se curata ghimbirul si de taie 3 feliute( banuti) un strop de sare si se fierbe la foc incet cam 10-15 minute sa reduca putin dar nu prea mult.
La fel se pune baconul in tigaie la foc incet pana nu se face crocant, intorcind des sa nu arda. Se scoate pe prosop de hartie si cand s-a racit se zdrobeste.
Se fac cubuletele de gorgonzola, 4 din iele se fac bilute si se trec prin bacon, restul se lasa simple.
Cand sfecla e fiarta se scoate din apa si se pune la frigider sa se raceasca. Balsamicul la fel se toarna intr-un bol mic si se da la frigider sa se raceasca.
Se curata restul de portocala si se scot segmenti de pulpa de portoala, vreo patru-cinci.
Apoi in paharul de blender se pune coriandrul, busuiocul si patrunjelul putin tocat, se adauga sucul de lime, otetul de vin alb, 1/2 lingurita ghimbir dat la razatoare, o lingurita miere de albina, uleiul de masline putin piper, sare dupa gust si se omogenizeaza cu blenderul, se pune la rece.
Cand sfecla s-a racit, se curata cu grija ca sa ramana codita. Apoi 3 sfecle se taie in doua de-a lungul, in asa fel ca amandoua parti sa aibe codita, restul se taie in patru. Fisticul se toaca bucatele.
Apoi se face plaitingul. Pe platou se pune la mijloc cu lingura dresingul verde, peste care se pune intamplator sfecla jumatati in picioare, ceapa taiata in patru se pune culcata, se pune rucola, gorgonzola, se orneaza cu flori comestibile, fisticul, iar jur se pune cu lingura si balsamicul. Se serveste rece.