Reteta "MasterChef": Tort Ursulet

Reteta "MasterChef": Tort Ursulet

Vrei un desert gustos? Astazi va propunem o reteta de tort care ii va incanta pana si pe cei mai pretentiosi degustatori.

Te intereseaza mai multe retete cu branza? Intra pe www.fanbranza.ro si inspira-te pentru noi retete delicioase.

Ingrediente:

1 tort 1,5 kg

Blat 1:

8 albusuri

-6 linguri zahar pudra

-6 linguri faina migdale

-Un praf scortisoara

Blat 2:

-3 oua intregi

-3 linguri ulei floarea soarelui

-3 linguri faina

-o lingurita praf de copt

- un praf nucsoara

- un praf de sare

- sirop

-100 gr miere

-50 ml cognac

200 ml suc natural mure

Pentru umplut tortul

Crema 1

- 200 gr Mascarpone Delaco

- 50 gr zahar pudra

- -50 gr miere

- 50 gr prune afumate maruntite

- Mousse ciocolata

- 150 gr ciocolata calitate minim 60% 

- 150 gr smantana pentru frisca

- 50 gr miere

- Gem mure

- 300 gr mure

- 100 gr miere

- Decorare

- 200 gr smantana pentru frisca

- 100 gr zahar pudra

- 50 gr de ciocolata alba fasii subtiri

- 100 gr ciocolata neagra calitate minim 60%, temperata, 

- Cateva frunze cu nervuri ferme

- Cateva afine proaspete

Mod de preparare:

Se prepara blaturile intai pentru a avea timp sa se raceasca.

Pentru primul blat se bat albusurile si se integreaza zaharul treptat pana consistenta devine ferma si varfurile masei de albus stau drepte. Cu o spatula se integreaza amestecand gentil de sus in jos faina de migdale si scortisoara.

Intr-o tava cu lateralele detasabile, pe care pozitionam hartie de copt, se coace compozitia la 160 C, timp de 30-40 min pana devine ferma la atingere si se rumeneste usor.Se lasa la racit si imediat ce ajunge la temperatura camerei se scoate din tava, se pozitioneaza pe un gratar si se taie in doua pe grosime, rezultand doua foi de aceeasi grosime.

Blatul al doilea se realizeaza amestecand energic toate ingredientele intr-un bol, si compozitia omogena se pune la cuptor intr-o tava cu lateralele detasabile, tapetata cu hartie de copt la baza. Se coace la 180 C, 20-30 min, pana trece testul scobitorii si este auriu. Se lasa la racit, si cand atinge temperatura camerei se pozitioneaza pe un gratar.

Ingredientele pentru sirop se pun intr-o oala de sos, pe foc mic si se amesteca din cand in cand pana se omogenizeaza. Siropul caldut se toarna pe  blaturi, pe toata suprafata lor, generos.

Gemul de mure are nevoie de timp de racire, asa ca il pregatim deja, punand murele si mierea intr-o oala de sos pe foc mic, si cand da in clocot il punem deoparte, ulterior la frigider, pentru a avea consistenta vascoasa la montarea tortului.

Pentru crema de mascarpone, scoatem din frigider din timp branza, pentru a fi mai usor de omogenizat cu mierea, zaharul si prunele afumate maruntite. Cand sunt incorporate si crema are o aparenta satinata, poate fi pastrata la frigider pana la montarea tortului.

Pentru mousse-ul de ciocolata, topim ciocolata la bain-marie in timp de batem smantana de frisca. In ciocolata topita adaugam mierea, si o lingura mare de frisca pentru a relaxa vascozitatea ciocolatei. Ulterior integram toata frisca folosind o spatula, cu miscari usoare. Mousse-ul poate sa isi ia un ragaz la frigider, pana ne ocupam de detaliile estetice.

Radem ciocolata alba in fasii subtiri. Batem smantana cu zaharul pentru o frisca matasoasa. Le lasam deoparte.

Ciocolata temperata va fi folosita pentru a da un strat frunzelor curatate, uscate ce vor fi lasate sa se rigidizeze pe hartie de copt la temperatura camerei. Intepam afinele cu o scobitoare si lasam sa curga fire subtiri de ciocolata temperata peste ele, miscandu-le circular, rezultatul final aratand ca o montura pretioasa din ciocolata. Se ele vor fi lasate sa devina ferme.

Suntem gata de montat tortul, ori pe farfuria finala, ori pe una de tranzit, avand grija sa avem un suport de carton sub tort pentru a-l putea transfera. Blatul de migdale e baza, apoi un strat generos de gem de mure si jumatate din mousse-ul de ciocolata. Blatul de pandispan urmeaza, pe care plasam un strat de gem de mure si crema de mascarpone. Al doilea blat de migdale vine imbracat in gem si restul de mousse. 

Tortul va sta la frigider ca straturile sa devina ferme, dupa care va fi acoperit in intregime cu frisca, peste care aruncam fasiile de ciocolata alba.

Frunzele din ciocolata neagra si afinele montate in ciocolata vor atrage atentia, fiind pozitionate in grup, ca un peisaj de padure.

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune MasterChef

Articole pentru emisiune MasterChef

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni