Adrian Hadean s-a facut cunoscut in lumea exigenta a gastronomiei ca urmare a pasiunii, dedicarii si maiestriei sale culinare cu care si-a castigat numerosi fani, inca de la inceputurile aparitiilor sale publice. Chef Adrian Hadean si-a construit in ultimii 15 ani o bogata cariera in acest domeniu, timp in care a fost gazda mai multor emisiuni TV de profil, difuzate pe posturi locale si nationale.
MasterChef - LUNI si MARTI, de la 20.30, la ProTV! Prinde gustul competitiei!
1.Cum ai inceput sa gatesti?
Am inceput sa gatesc copil fiind, pe langa mama, pe langa tata, care ma puneau sa curat usturoiul, sa tai carnea, sa ii ajut la gatit. La 19 ani, am lucrat pentru prima data in bucataria unui restaurant. Adica acum aproape 20 de ani.
2.Care este cheia succesului in domeniu? Ce calitati trebuie sa aiba un bucatar bun?
Presupun ca e valabil pentru orice domeniu: trebuie sa muncesti si sa-ti vezi de treaba ta, nu de treaba altora. E bine sa te uiti la ce face lumea si sa fii deschis, sa absorbi informatiile care iti fac bine, dar asta trebuie sa fie doar o parte a activitatii tale. Orice munca pe care o faci trebuie sa aiba componenta asta de munca fizica si o componenta care mi se pare cel putin la fel de importanta, daca nu chiar mai importanta, aceea legata de studiu.
3.Ce calitati trebuie sa aiba un bucatar bun?
Sa aiba gust. Sa aiba gusturile la el si sa aiba un simt bun al mirosului.
4.Ce mananci la micul dejun?
De vreo cativa ani buni si de cand am renuntat la fumat, mananc in fiecare zi micul dejun. Ce gasesc prin frigider. Niste branza, niste rosii. Uneori, trebuie sa fug repede din casa. Nu-mi place sa mananc imediat dupa ce ma trezesc, am nevoie de o ora. Ma trezesc, beau apa, beau cafea, si micul dejun intervine la o ora dupa lucrurile astea.
5.Ai tinut vreodata dieta? Ce ai mancat atunci? Ce recomandari ai?
Tin dieta tot timpul. Am incercat sa-mi organizez viata din punct de vedere culinar si sportiv, astfel incat sa nu trec peste niste parametri fizici. Imi place sa fiu in forma. N-am renuntat la nimic, am renuntat la cantitati. La un moment dat am avut probleme cu greutatea, destul de serioase, mi-a spus cineva, un chinez batran, "eat less, exercise more" si asta a devenit filozofia mea de viata sanatoasa. Asa ca mananc mai putin, fac mai mult sport.
6.Care este cel mai tare oras culinar, din punctul tau de vedere, in acest moment?
Calatoresc destul de mult. Vacantele mele din ultimii ani nu au fost tocmai concedii, ci niste sedinte de studiu. Ma duc sa mananc, sa invat sa gatesc lucruri. Intru intr-o bucatarie sa gatesc cu un bucatar local, sa mai descopar ceva. Am fost in multe locuri: Franta, Spania, Italia, Germania, Ungaria, Republica Moldova. Imi place sa mananc, sa descopar cum gatesc alti oameni si sa invat de la ei.
7.Ce sacrificii ai facut de dragul carierei?
Nu pot sa spun ca am facut sacrificii. Imi place atat de mult ce fac incat nu realizez. Poate pentru un om din afara domeniului s-ar putea sa para un sacrificiu sa te trezesti la 6, sa intri in bucatarie, sa iesi la miezul noptii si sa faci asta timp de mai multi ani in sir. Sau sa trebuiasca sa mergi la doctor ca sa-ti dezumfli incheieturile.
8. Ce faci in acest moment?
In clipa asta nu lucrez intr-un restaurant, fac consultanta pentru mai multe restaurante. Creez meniuri, fac trainiguri cu personalul si circul foarte mult de cativa ani. Ocazional, gatesc la anumite restaurante si pregatesc surprize pentru clientii lor. De exemplu, in Bucuresti, imi place sa merg la Escargot, este restaurantul unui prieten foarte bun, unde intru in bucatarie si gatesc.
9. Trei trucuri in bucatarie
Ar fi bine ca atunci cand faci omleta, sa nu ai tigaia prea incinsa, pentru ca se arde oul. Ar fi bine sa nu pui ceapa si usturoiul tocate marunt in ulei incins. Ar fi bine sa incalzesti cuptorul de fiecare data cand pui ceva in el, pentru ca altfel s-ar putea sa nu-ti iasa niciodata timpii de gatire.
10. Cum te-ai descrie? La ce sa se astepte viitorii concurenti "Masterchef"?
Sunt un om complicat. Sa se astepte sa fiu corect. Consider ca sunt un om foarte cinstit, si cu mine si cu ceilalti. Nu o sa le spun niciodata ca au facut bine daca au facut prost si nici ca au facut prost daca au facut bine.Asta nu se va intampla sub nicio forma. Nu o sa menajez pe nimeni niciodata, mai ales cand vine vorba de mancare.