ß
Pentru Sorin Bontea, visul romanesc inseamna sa poti face ceea ce iti doresti in tara ta si sa ii faci pe cei din jur sa descopere si sa priveasca cu alti ochi arta culinara si meseria de bucatar.
1. Ce inseamna pentru tine ”Gandeste liber”, corelat cu ”Eu fac Romania”?
Ambele ma duc cu gandul la libertatea de exprimare, pe care am asteptata-o atatia ani. Asta inseamna pentru mine, posibilitatea de a te exprima liber, fie ca e vorba de idei, opinii, meserie, pasiuni.
"Masterchef", in fiecare marti, de la 20.30, la ProTV!
2. Care este pentru tine ”visul romanesc”?
Il traiesc. Mie mi s-a implinit. Inseamna sa am sansa sa fac ce imi place in tara mea. Si vreau sa il duc mai departe, sa educ gusturile oamenilor prin meseria pe care o am, sa le arat ca se poate manca bine si daca iesi din tiparele clasice. Imi doresc sa ducem bucataria la nivel de arta, trebuie sa fie recunoscuta ca atare, pentru ca un bucatar nu este un simplu executant in fata farfuriei, ci un artist care pune suflet in fiecare preparat si aranjament.
3. Cum iti doreai la 18 ani sa arate Romania zilelor noastre?
Cand aveam eu 18 ani nu prea erai lasat sa gandesti. Desi in adancul sufletului visam sa descopar bucataria si sa o traiesc prin toti porii, sa cunosc culturi gastronomice diferite, sa aflu specificul fiecarei tari, sa calatoresc, pe vremea aceea singurul gand pragmatic pe care il puteam avea era sa ajung director de complex sau sef de unitate. Cam atat de ingradite erau visurile unui tanar. Desigur, dupa ’90 – si ma bucur s-a intampla asa – am avut ocazia sa invat, sa cresc, sa merg pe vase de croaziera, sa cunosc bucatariile din aproape toata lumea, sa evoluze si sa ma perfectionez ca bucatar. Deci pana la urma visul asta s-a implinit si iata ca, desi nu-mi imaginam, pot sa imi fac meseria asa cum imi doresc in Romania zilelor noastre.
4. Cum iti imaginai la 18 ani ca va arata viata ta in viitor? Seamana ceea ce iti imaginai atunci cu ceea ce traiesti astazi?
Absolut deloc, recunosc. Mi-a intrecut categoric asteptarile. Nu ma gandeam vreodata sa ajung la TV si lumea sa ma cunoasca, nu ma gandeam ca voi avea sansa sa promovez la acest nivel ceea ce fac. E un lucru bun si frumos care mi se intampla. Ideea de a face cunoscut ceea ce crezi, de a invata nu doar pe cativa bucatari, ci pe milioane de oameni care te urmaresc, asta e un lucru fantastic. Am tot fost prin caravane in ultima vreme si vad ca lumea incepe sa se schimbe in ceea ce priveste gastronomia, iar eu cred ca si noi contribuim la asta prin MasterChef.
Miscarea la care nu se astepta nimeni. Ce s-a intamplat intre Pacha Man si Cheeky Gabriela
5. Cum arata Romania pe care o ,,faci” tu?
Ma raportez la mancare, pentru ca asta ma defineste. Eu zic ca arata destul de bine, ca avem posibilitatea de a spune lumii cum se poate manca acasa si in alt fel. E o sansa pe care o dam in fiecare zi bucatariei, sigur ca este loc de mai bine, insa eu unul simt ca pot sa fac si mai mult.
Gallery