ß
Aida s-a apucat de gatit pe la 14-15 ani, din necesitate. Parintii ei lucrau si avea doi frati mai mici carora trebuia sa le gateasca. A invatat sa gateasca singura, iar pe parcursul anilor s-a perfectionat. Ii place sa manance sanatos, prin urmare gateste numai cu ingrediente naturale.
Este din Buzau, insa s-a stabilit in Italia. Este mamica a trei copii, carora le gateste foarte des si nu le da aproape nimic din comert. A lucrat ca ospatar, iar “MasterChef” inseamna pentru ea un pas inainte. Crede ca pasiunea pe care o pune in mancare o deosebeste de ceilalti.
Ce e cel mai greu la ”MasterChef”? Cum ai rezistat cantonamentului?
Am rezistat ascultand muzica. A fost singurul meu refugiu. In timpul liber, cand nu citeam, imi puneam castile si asculam muzica si asta m-a ajutat cel mai mult. In primul rand, nu auzi ce vorbesc persoanele din jurul tau evitand astfel discutii uneori inutile si, pe de alta parte, m-a motivat sa lupt si nu ma dau batuta.
Ce a fost cel mai dificil pentru tine? Stresul, absenta familiei, criticile juratilor?
Cel mai dificil a fost sa stau departe de copii. Gianina, cea mai mare dintre ei, a ramas in Italia la scoala si ne auzeam la telefon o data la cateva zile, aveam program diferit si foarte greu reuseam sa vorbim. Iar cei 2 mai mici, Samuele si Emilia, au ramas la mama in Romania. Vorbeam aproape in fiecare zi si de fiecare data ma intrebau cand ma intorc acasa, iar eu nu stiam ce sa le raspund si cum sa le explic ca nu pot sti precis cand. A fost prima data cand am stat fara ei atat de mult timp.
Care a fost cea mai grea proba de pana acum?
Pentru mine, cea mai grea proba de pana acum a fost cea cu homarul, pentru ca nu il mai gatisem niciodata si nici macar nu citisem vreo reteta cu homar. Nu stiam nici cat timp ar fi trebuit fiert... Cred la proba aceea m-a ajutat mult intuitia si l-am combinat dupa gustul meu.
Care e concurentul de care te temi? Si de ce?
As putea spune ca toti si nici unul. Adica fiecare dintre noi este cunoscator de gastronomie, dar cand esti acolo nu poti sti care sunt cunostintele fiecaruia si cat de aprofundate sunt. M-am gandit intotdeauna la ce fac eu si sa fac in asa fel incat sa nu gresesc, sa ma incadrez in timpul care il avem la dispozitie. Ceea ce fac ceilalti nu depinde de mine.
Dar care te-a enervat cel mai mult? Ai avut pana acum cateva schimburi de replici cu unii concurenti...
Schimb de replici nu imi aduc aminte sa fi avut, asta si datorita faptului ca imi pun castile si ascult muzica atunci cand nu suntem in concurs. Iar ceea ce se intampla in timpul probelor... Eu nu iau in considerare, fiecare reactionaza in mod diferit la stresul competitiei. Dar pot sa spun ca am fost dezamagita de comportamentul unor concurenti.
Cum sunt juratii in realitate, fata de cum credeai ca ii stii de la TV?
Juratii, in afara de fapul ca sunt chefi extraordinar de priceputi, sunt oameni la fel de extraordinari. Sunt exact asa cum mi i-am imaginat: adevarati profesionisti care isi cunosc bine meseria.
Descrie in cateva cuvinte juratii.
Cand ma gandesc la chef Sorin ma gandesc la rafinament si elganta, la chef Catalin ma gandesc la profesionalism si pasiune pentru bucatarie, iar la chef Florin ma gandesc la nonconformism.
Daca juratii ar fi un fel de mancare, ce ar fi fiecare?
Chef Florin ar fi un desert 3 in 1: crema catalana cu aroma de sofran, cu blat de ciocolata neagra, mousse de ciocolata alba cu cardamon si sos de capsuni. Chef Catalin ar fi Firentina cu mix de legume, cu parfum de ierburi provence. Chef Sorin ar fi o farfurie de mix de fructe de mare cu sos delicat de rosii si busuioc.
Care au fost reactiile cunoscutilor dupa vizionarea primei emisiuni?
Reactiile au fost impartite. Unii au ramas surprinsi pentru ca nu se asteptau sa ma vada, in afara de cele mai apropiate persoane din familie nu stia nimeni ca particip.
Esti dispus sa renunti la slujba pe care o ai pentru bucatarie?
De cativa ani eu nu muncesc, ma ocup de casa si de copii, deci nu as avea la ce sa renunt. Oricum, sa nu ma mai ocup de familie ar fi un sacrificiu pe care sunt dispusa sa il fac.
Ce ai descoperit despre tine si nu stiai inainte de a participa la acest show?
Participand la acest concurs am descoperit ca atunci cand sunt in bucatarie ma transform, sunt alt om. Iau foarte in serios ceea ce fac si nu sunt loc de glume sau de pierdut timpul. Am descoperit ca din punct de vedere fizic si psihic sunt mai puternica decat credeam. Am descoperit ca atunci cand gatesc timpul se opreste si totul in jurul meu dispare.
Te vei angaja in bucatarie dupa finalizarea acestui show?
Imi doresc sa am o bucatarie profesionista a mea unde sa pun in practica ceea ce stiu si sa fac noi experimente.
Ce speri sa obtii prin participarea la "MasterChef"?
In primul rand as vrea sa obtin respectul profesionistilor din domeniul culinar. Sa am posibilitatea sa cunosc cat mai multi chefi si bucatariile lor si sa incep o cariera in acest domeniu.
Cand ai inceput sa gatesti? Ce iti place sa gatesti cel mai mult?
Am inceput sa gatesc cand eram destul de mica, cred ca pe la 14 -15 ani, parintii mei fiind la munca eu gateam pentru fratii mei. La inceput, bineinteles cu rezultate dezastruoase. Imi place sa gatesc orice, imi place sa combin gusturi si culori, texturi diferite, dar cred ca cel mai mult imi plac deserturile.
Ce le gatesti cel mai des copiilor tai?
Copiii mei sunt iubitori de paste si am o posibilitate infinita de a gati pastele. Imi place sa le fac si pentru ca sunt rapide. In ultimul timp, folosesc mai mult paste din faina integrala pentru ca din punct de vedere nutritional sunt mai bogate si, dupa parere mea, si mai gustoase.
De cat timp esti stabilita in Italia?
Sunt 10 ani de cand stau in Italia.
Gallery