ß
Nini are 22 de ani si este din Vietnam. Locuieste in Bucuresti de 4 ani si este student in primul an la Master la ASE. S-a hotarat sa plece din tara natala, iar decizia a coincis cu pierderea unei prietene foarte dragi.
Parintii au ales aceasta tara pentru ca Nini are deja o matusa aici, in Romania. A venit la “MasterChef” pentru ca ii place foarte mult sa gateasca si pentru ca vrea sa arate lucrul acesta. S-a apucat de gatit inca de mic copil, dar mai serios gateste de 3 ani.
A invatat singur sa gateasca, “furandu-i“ mamei diverse ingrediente din bucatarie. Cea mai mare realizare a sa este prima supa pe care a facut-o cand eram mic, pentru ca multumita ei a gasit ceea ce vrea sa faca in viata cu adevarat: sa gateasca.
1. Ce preparate romanesti ai gustat prima data cand ai venit in Romania?
Tin minte ca a fost de Craciun, in 2008, am fost invitat la masa si a fost prima data cand am mancat mancare romaneasca. Am mancat sarmalele cu mamaliga, pulpa de porc la cuptor si niste carnati cu salata murata. Au fost foarte delicioase, mai ales sarmalele, le ador, am invatat si sa fac. :)
2. Se stie ca in bucataria asiatica exista tot felul de ciudatenii: carne de caine, sarpe etc. Ce astfel de preparate "exotice" ai gatit tu pana acum?
Multi m-au intrebat daca este adevarat ca la noi se mananca tot ce se misca, dar nu e chiar asa. Avem o bucatarie bogata, cu traditie de mii de ani. Cu pasiune si curiozitate, am invatat, mai degraba am incercat si eu sa fac de toate. :) Pana acum am gatit caine, sarpe, cocon de matase, broasca.
3. Si din ingredientele speciale, de ce anume iti este cel mai greu sa faci rost aici?
Pana acum nu am avut probleme cu ingrediente specifice vietnameze aici, am incercat sa caut pe internet si la prieteni, gasesc de toate, dar de obicei le folosesc pe cele pe care le-am luat din Vientam. Matusa se duce des acolo si de fiecare data aduce cate putin la fiecare, au un gust mai diferit si ogirinal. Dar din toate cred ca sarea este ceea ce nu am gasit, la noi avem un fel de sare mai diferit, este combinat cu alte condimente si are un gust mai delicios.
4. Se spune ca dragostea trece si prin stomac :) Ce gatesti tu cand vrei sa impresionezi o fata?
Nu cred ca asta mai este valabil, mai ales ca de obicei oamenii se duc mai mult la restaurante. Si din punctul meu de vedere conteaza ceea ce simti, nu ceea ce pui in farfurie. Iar daca este cazul, cred ca o sa fac ceva nu foarte complicat si rapid, cum ar fi niste spaghete sau mancare traditionala de la noi, supa de taietei cu carne de vita, orez prajit ca e mai rapid... Cred ca o sa-mi vina mai multe idei atunci.
5. Care este piesa ta de rezistenta?
"Piesa mea de rezistenta" este cea cu care am venit la preselectie, care este la baza traditionala si am modificat-o si imbunatatit-o: "pachetele din taitei de orez cu legume si carne de vita" cu sos de peste. Simplu, dar gustos, contine toate cele 5 gusturi de baza: dulce de la zahar, acru de la lamaie, un pic picant de la ardei, sarat de la sos si un pic amarui de la lemongrass, crocant afara, dar moale inantru. Ma si reprezinta.
Reteta pentru o portie:
1/ Se pun taitei in apa calda 30 de minute pana cand se inmoaie, apoi se lasa la scurs.
2/ Castraveti, morcovi, salata se taie julien, subtire.
3/ Carnea de vita se taie felii foarte subtiri, se condimenteaza cu sare, piper, seminte de susan alb, lemongrass, usturoi. Apoi se trage la tigaie pe foc mare timp de 2 minute.
4/ Se bate 1 oua cu putina sare, piper si 2 linguri de apa. Intr-o tigaie medie incinsa cu putin ulei, se face omleta, se intinde repede ouale si se face subtire.
5/ Intr-o tigaie in aceeasi masura, cu putin ulei, se intind taietii ca o foaie de clatite si se prajesc timp de 3-4 minute, apasand din cand in cand, pana cand se obtine culoarea aurie, apoi se intoarce cu grija sa nu se rupa.
6/ Se infasoara taieteii, ouale, legumele si carnea si se leaga cu frunze de ceapa verde. Se serveste cald, cu sos de peste
Sosul: Se amestecă in ordine: 50ml apă călduţă + 10g zahar + 5ml otet de mere + 10ml zeama de lamaie + 20ml sos de peste + 1 lingura de ardei iute, usturoi tocat. La final se mai adauga putin piper negru macinat.
6. Ce ti s-a parut cel mai greu in acest concurs?
Hmmm, greu de zis, dar cred ca sa fac fata obosealii, stresului si lucrului contracronometru. Intotdeauna trebuie sa dai din ce in ce mai mult la fiecare proba, e mereu din ce in ce mai greu si nu stii ce o sa urmeze. Tensiunea dinaintea fiecarei probe si presiunea de a fi creativ sub stres sunt greu de suportat, in plus parca toate ideile pe care le-am avut in cap au fugit cand s-a dat startul. Iar la momentul jurizarii mereu am intrat in panica si m-am pierdut.
Gallery