Alexandru Petricean isi doreste sa devina bucatar si sa colaboreze cu cei trei Chefi dupa terminarea competitiei.
Cand ai intrat in acest concurs ti-ai imaginat ca o sa ajungi atat de departe in concurs? Ce ti s-a parut cel mai greu, pana acum, in concurs?
Nu mi-am imaginat nicio secunda ca voi ajunge atat de departe in concurs, insa sincer vorbind, pe masura ce trecea cate o etapa am simtit ca sunt mai pregatit, ca imi doresc mai mult sa castig si ca sunt mai increzator in fortele proprii. Astfel mi-am ridicat mereu propria stacheta si mi-am impins limitele cat de departe a fost posibil.
Care a fost cel mai sofisticat fel de mancare pe care l-ai gatit la Masterchef? Dar cea mai mare greseala pe care ai facut-o la MasterChef?
Cel mai sofisticat fel de mancare gatit in aceasta competitie a fost preparatul cu ton al perfectionistului Chef Joseph Hadad, intrucat a trebuit sa memorez fiecare operatiune si apoi sa o reproduc pana la cel mai mic detaliu. Cred ca cea mai mare greseala am facut-o in prima parte a competitiei (la proba bucatariei franceze) cand mi-am ales sa prepar un sufleu (preparat foarte complex si tehnic in executie), in detrimentul altor preparate care imi erau mai la indemana. Am riscat ridicol de mult in acea faza, insa eu invat din greseli, iar apoi am schimbat total tactica de abordare a competitiei. Fapt ce s-a dovedit a fi extrem de favorabil in evolutia mea pe parcursul intregului concurs.
Ce ai invatat din acest concurs?
De retinut faptul ca MasterChef este o competitie completa, nu numai una de cunostinte culinare. Pe parcurs esti supus unor teste severe de: inventivitate si creativitate, memorare si reproducere in detaliu, leadership si lucru in echipa, gestionarea relatiilor interumane si situatiilor de criza, stapanire de sine, psihologie (anticiparea reactiilor celui de langa tine – competitor fiind) si as mai putea enumera... Trecand prin asemenea etape m-am cunoscut mai bine pe mine ca profesionist si caracter uman. Inevitabil o astfel de competitie sculpteaza caracterul fiecarui concurent insa in mod diferit, asta de la caz la caz. In concluzie as vrea sa cred ca toti am iesit mai buni, mai instruiti si ca am invatat din greseli.
Ce te-ai gandit sa faci dupa terminarea acestui show?
Imi doresc sa cobor in bucataria profesionista si sa fac cariera in acest domeniu. Am ganduri mari si-mi doresc nespus sa fac din aceasta pasiune un mod de viata, o sursa de venit si un nesecat izvor de idei care sa revolutioneze bucataria romaneasca.
Cu care dintre cei trei MasterChefi ti-ar placea sa colaborezi?
Sunt convins ca daca voi intra in domeniul gastronomic am sa-i mai intalnesc cu prilejul diverselor ocazii ce vor aparea. Va fi o onoare sa colaborez cu cei trei Chefi in orice proiect ce s-ar demara. Am avut foarte multe de invatat de la fiecare dintre ei si cred ca am asimilat doar o mica parte din intreaga lor cunostinta gastronomica. Mi-ar face placere inca o data sa am ocazia sa asist la o demonstratie culinara din partea dansilor. Insa per total, cred ca stilul meu culinar se identifica mult mai mult cu cel al lui Chef Florin.