La inceput, aproape nimeni n-ar fi crezut ca o farmacista poate gati atat de bine si poate ajunge atat de departe intr-o competitie culinara. Si totusi, Izaura s-a descurcat incredibil de bine, preparatele ei au fost laudate de Chefi si, la nunta lui Edi Stancu, a fost sefa echipei castigatoare. Nu e deloc putin lucru! :) Citeste interviul de mai jos si afla tot ce vrei sa stii despre Izaura Nitoi.
Esti de profesie farmacista. Cum te descurci insa cu retetele in bucatarie?
Farmacia clasica e o arta de care am fost atrasa dintotdeauna. Amestecuri, solutii, potiuni... o mica vrajitorie! Bucatareala este exact la fel. Trebuie sa stii cateva lucruri tehnice si restul este o magie intr-o oala in loc de mojar, Berzelius sau Erlenmeyer.
Ce nu-ti lipseste niciodata din frigider?
Untul! Eu cumpar de la o fabrica de lactate din Sibiu calupuri de 2 kg de unt, 82% grasime. Nu concep mic dejun fara unt sau orice fel de mancare gatita la care sa nu folosesc untul.
Care este desertul tau preferat?
Orice fel de mousse de ciocolata. De ciocolata neagra, alba, cu lapte, cu fructe, cu chilly, cu menta... La egalitate cu mousse-ul este millefeuille cu vanilie de la Rue du Pain. Absolut Divin!
Ce iti place sa servesti la micul dejun?
Ador diminetile cand stam cu toata familia la micul dejun. Daca am timp, fac oua Benedict sau Fiorentine.. Daca nu, atunci fac repede o fritatta la cuptor si paine prajita! Nelipsite sunt la micul dejun (acelea linistite din weekend) salatele cu spanac crud sau salata verde pe care fetele mele le mananca cu placere si bineinteles ca se lasa si cu strambaturi din nas, dar cred ca o sa-mi multumeasca peste ceva timp ca nu le-am hranit cu fast-food.
Cum ai ajuns la MasterChef?
Am vazut anuntul pe Internet cu mult timp in urma si reactia mea a fost: „Eu? La MASTERCHEF?”. Sotul meu a fost cel care a luat decizia in locul meu si m-a inscris, iar apoi m-a anuntat ca trebuie sa pregatesc ceva pentru preselectia din ziua urmatoare. De data aceasta nu m-am mai impotrivit si m-am prezentat frumos la Pullmann cu farfuria in brate, extrem de incantata de realizarea mea.
Cu ce preparat ai dat gata juriul MasterChef?
Imi place sa cred ca preparatul meu de la proba French Cuisine a fost special. Atunci am gatit o tarta de mere si cartofi cu fois gras grillee.
Ai fost sef de echipa pentru nunta lui Edi si a Silviei Stancu. Care a fost atunci proba de foc? Ce te-a provocat cel mai mult atunci?
Nunta a fost o proba de FOC. 10 oameni de coordonat intr-o bucatarie de 5 stele si un meniu foarte dificil de realizat. A fost complexa decizia de a alege oamenii mei pentru ca ii cunosteam foarte putin. M-am bazat pe intuitie in cazul unora si pe cunoastere in cazul altora. Intuitia nu m-a inselat si am fost foarte fericita ca ehipa mea a muncit foarte bine si ne-am atins impreuna scopul final: castigarea etapei. Cel mai amuzant moment: Sidia Sissoko spargand oua de prepelita, parea un elefant incercand sa prinda un soricel :). Cel mai dramatic moment: cand am ramas fara risotto la farfuria cu peste. Am simtit ca raman fara aer cand am realizat ca putem pierde pentru 2 linguri de orez.... In urma acestei probe am hotarat sa accept pozitia de manager care mi-a fost propusa cu 1 Luna in urma si pe care o refuzasem pentru ca nu credeam ca ii pot face fata (in compania farmaceutica in care lucrez).
Ce fel de mancare nu-ti iese niciodata?
Nu imi ies aproape niciodata snitelele. Nu imi place sa le fac si nu reusesc sa obtin crusta aceea perfecta aurie. In schimb, am o prietena care este specializata in snitele si o rog sa-mi faca ea cand mergem in vizita.
De ce anume nu te-ai putea lipsi niciodata in bucatarie?
Am in bucatarie un mojar mare si foarte frumos de alama, pe care l-am mostenit de la bunica mea. Condimentele mele trec prin acest mojar si prind viata. Prin mojarare aromele se intensifica si anima orice mancare, oricat de banala ar fi. Mojarul meu a cunoscut aromele Chinei, ale Indiei, ale Mexicului si multe alte zone de pe glob. Il ador si imi aduce aminte ca sunt farmacista ca si mama mea.
Ne poti da o reteta? :)
Creveti jumbo cu chilly, puree de dovleac cu red curry si lapte de cocos si orez basmanti cu boabe de mustar negru
Aceasta a fost reteta mea de la preselectie si pe care o pot numi un “signature dish”
Gallery