În prima ediție a noului sezon Masterchef, Manuela Radu a gătit alivancă moldovenească și colivă. Regăsiți, mai jos, ingredientele necesare și modul de preparare.
Pentru alivancă, încep prin a preîncălzi cuptorul la 180°C. Între timp, iau brânza de vaci o sfărâm bine cu furculița.
Apoi, bat ouăle cu smântâna, până când amestecul devine omogen.
În acest punct, adaug brânza și amestec totul bine. După aceea, încorporez treptat mălaiul, ca să nu fac cocoloașe, și adaug laptele puțin câte puțin, până obțin o compoziție destul de lichidă, dar legată.
Dizolv bicarbonatul de sodiu într-o lingură de lapte și îl adaug în compoziție. Gust să văd dacă mai trebuie sare, în funcție de cât de sărată e brânza, și adaug, dacă simt că e nevoie.
Ung o tavă cu unt și torn compoziția în ea. Bag tava la cuptor și o las să se coacă cam 30-40 de minute, până când devine aurie și frumos rumenită.
O las să se răcească puțin și apoi o servesc, cu smântână sau mascarpone.
Pentru colivă, încep prin a spăla bine grâul, ca să îndepărtez toate impuritățile, și îl pun la fiert într-o oală cu apă și un praf de sare.
Îl las să fiarbă la foc mic până când boabele de grâu devin moi și încep să se spargă, ceea ce durează cam 1-2 ore, depinzând de grâu.
Când e gata, scurg bine grâul și îl las să se răcească. După ce s-a răcit complet, adaug zahărul, esențele de vanilie și rom, coaja rasă de lămâie și nuca măcinată. Uneori pun și stafide, dacă vreau un plus de aromă.
Încorporez pesmetul sau biscuiții măcinați pentru a lega compoziția și a obține o textură mai densă.
Am modelat coliva sub forma de bile iar in mijlocul lor am pus dulceață de flori de soc.
Am facut si o reductie de busuioc.