După Paște, profesorul universitar doctor Dan Vodnar a venit La Măruță să vorbească despre sarea din bucatele...de toate zilele, nu doar cele de sărbători.
Iată câteva recomandări:
-sarea conține NaCl, adică clorură de natriu (denumit și sodiu);
-cam 2, 3 grame de Sodiu avem voie să mâncăm în fiecare zi, asta înseamnă 5, 7 grame de sare; OMS spune 5 grame, dar alte organizațiii merg până la 5,7 grame;
-sarea de consumat într-o zi se vede în poza atașată mai jos; trebuie să fim conștienți că nu consumăm numai sare adăugată, ci și alimente care conțin automat sare;
-untul nu are sare, dar există și varietăți sărate;
-prea multă sare poate cauza hipertensiune arterială;
-din păcate, în România se consumă undeva la 20 de grame de sodiu;
-cea mai interesantă este sarea celtică, recomandată de profesor Dan Vodnar pentru că are cele mai multe minerale;
-sare multă se pune în murături, chipsuri, popcorn;
-sarea se iodează pentru că organismul și tiroida au nevoie de IOD, așa că e recomandată și sarea iodată; o combinație între sarea celtică și cea dietetică (neiodată) e foarte bună;
-prima recomandare e cea celtică, apoi cea de Himalaya, care nu e colorată artificial (există și sare neagră de Himalaya);
Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar este profesor de gastronomie moleculară și biotehnologii alimentare și unul din cei 2% oameni de știință din lume.
FOTO: CAPTURĂ LA MĂRUȚĂ