Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit La Măruță despre alimentele care conțin probiotice și prebiotice și care sunt recomandate în acest sens.
Iată o parte din aceste alimente recomandate:
Iaurt
E poate cea mai cunoscută și mai simplă sursă naturală probioticele. Aici ne referim la cele simple, fără zahăr, fără coloranți. În fiecare porție de iaurt avem probiotice de calitate, bifidobacterii extrem de bune pentru sănătatea sistemului digestiv. Iaurtul este excelent pentru oase, inimă, dinți, riscul de diabet se reduce, managementul greutății corporale este mai simplu. Tot aici intră și kefirul, lapte fermentat, o opțiune foarte bună pentru cei care au intoleranță la lactoză. Este un probiotic mai "potent" decât iaurtul.
Miso
E un condiment japonez foarte apreciat, obținut din soia fermentată cu sare și koji. Se mai adaugă uneori orz, orez sau secară. De regulă se consumă supă de miso, un preparat tipic pentru micul dejun în Japonia. Are proteine, fibre, vitamine, minerale, vitamina K, cupru, mangan. Reduce tensiunea arterială crescută și te ferește de colesterolul crescut și de bolile cardiovasculare.
Murăturile
Deși au doar sare și apă și legume murate, murăturile sunt foarte bune pentru că se lasă la fermentat, devin acre și deosebit de bune pentru microbiomul intestinal. În special castraveții murați sunt excelenți pentru sistemul digestiv, au probiotice de calitate, au și vitamina K, previn formarea cheagurilor de sânge.
Unele tipuri de brânzeturi
Deși poți crede că orice brânză este bună și are probiotice, doar cele pe eticheta cărora vei găși "live cultures", "active cultures" sunt excelente surse de probiotice naturale. Brânza semi-tare, cheddar, mozzarella, gouda, brânză de vacă proaspătă, feta, Emmentaler, Gruyere, Edam, Provolone, toate conțîn probiotice din belșug. În brânzeturi găsești vitaminele A, B6, B12, D, K, calciu, iod, magneziu, potasiu, fosfor, seleniu, zinc.
Zerul
Aici este bun doar lichidul rămas de la fabricarea untului, doar în el avem probiotice. Dacă este vorba de zer "de cultură" atunci nu are nicio treaba cu probioticele. Ai și vitamina B12, riboflavina și calciu, fosfor în zer, deci este excelent pentru întreg organismul uman.
Alte surse de probiotice: ceai Kombucha, Tempeh din soia alimente din soia, Kimchi -un amestec coreean, lapte soia și microalge, oțetul de mere nefiltrat și organic, măsline doar în saramură, fără conservanți, ciocolată neagră, lapte bătut, pâine dospită, borș.
FOTO: CAPTURĂ LA MĂRUȚĂ