ß
Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar, profesor de gastronomie moleculară și biotehnologii alimentare, unul din cei 2% oameni de știință din lume, a vorbit în emisiune despre uleiurile de gătit.
Prof. Dan Vodnar: Noi ar trebui să folosim uleiurile rafinate la prăjit, cu cât sunt mai rafinate, cu atât au un punct de ardere mai ridicat. La salate ar trebui să folisim uleiurile nerafinate, presate la rece, extravirgin, virgin.
Iată câteva informații importante:
Ulei de floarea soarelui
-are ca avantaj conținutul de vitamina E;
-e recomandat la temperaturi mai scăzute;
-e important să evităm reutilizarea lui;
Ulei de măsline
-e antoxidant, antiinflamator, bogat în vitamina E;
-are un punct de ardere sub cel al uleiului de floarea soarelui, e mai recomandat în salate;
-poate să fie folosit la sotare și coacere (la temperaturi joase și medii) și la prăjire la temperatură joasă și medie;
Ulei de cocos
-proprietăți antimicrobiene și antooxidante;
-este recomandat în alimentația sportivilor datorită conținutului de acid lauric
-recomandat la folosire la temperaturi medii;
-consumat în cantități mari, poate crește nivelul de colesterol rău
Ulei de rapiță
-are un punct de ardere de 204 grade Celsius și e potrivit pentru gătit la temperaturi ridicate;
-e versatil pentru că e lipsit de aromă;
Ulei de palmier
-are un punct de ardere de 232 de grade, adică ridicat, e folosit mult în industria fast-food pentru că punctul cancerigen apare după o temperatută foarte ridicată;
-trebuie să se schimbe pentru că devine toxic;
-e și acesta bogat în vitamina E;
Ulei de avocado
-conține luteina, foarte importantă pentru sănătatea ochilor
-are un punct de ardere foarte ridicat,de 270 de grade, e indicat pentru prăjire;
-scade tensiunea arterială
-se recomandă să stropim roșiilor pentru absorbția mai bună a nutriețnților, a luteinei, a xeaxantinei
-e indicat și în durerile articulare și scande tensiunea arterială;
Ulei de arahide
-e pretabil temperaturilor ridicate și e folosit în bucătătăria asiatică
Ulei din sâmburi de struguri
-este potrivit pentru gătirea la temperaturi înalte, fără a de degrada ușor;
-bogat în vitamina E
Ulei de migdale
-bogat în magneziu, fosfor, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii;
-ideal pentru folosirea la temperaturi joase; variantele rafinate pot să fie supuse unor tratamente termice mai ridicate;
Vezi în video atașat informații importante
FOTO: CAPTURĂ LA MĂRUȚĂ