ß
Impotența este incapacitatea de a obține sau de a menține erecția pe parcursul actului sexual. Pe lângă acestea, și libidoul, adică apetitul sexual, poate fi diminuat.
Este recomandat să consultați un medic dacă problema capătă caracter cronic, așa că La Măruță a apelat la un doctor ca acesta să explice pe larg această situație, dar să ofere și soluții.
Dr.Marius Sava: Da, unul din patru români se confruntă cu impotența. (...) Greutatea contează pentru potență. Supraponderalitatea și obezitatea reprezintă factori de risc principali pentru impotență. (...) A scăzut cantitatea de relații sexuale în ultimii 30 de ani. În 1989 se întâmpla de 60 de ori pe an, s-a întâmplat ceva în 1996 unde a avut un vârf, la 66, dintr-o dată a scăzut și în 2014 am ajuns la 54 de ori pe an. A scăzut odată cu stresul! Studiul e global! Și da, e din cauza telefonului. Sunt studii care atestă asta. Telefonul este cauză de disfuncție erectilă și de sterilitate. Mai ales cei care folosesc în exces rețelele de socializare au probleme cu potența. Da, se poate să fie de la radiațiile electromagnetice, mai poate să fie de la faptul că nu te mai contectezi cu partenerul și de la lumină scad substanțele.
Dr.Marius Sava: Relațiile sexuale pot ameliora depresia, durerile cronice. Am zis într-un podcast că, dacă întreții relații sexuale de 5 ori pe săptămână, îți scade riscul de a muri cu un procent. reacția a fost, mă băieți, voi vă gândiți doar la asta. Uite, studiu, de 21 de ori pe lună, adică de 5 ori pe pe săptămână, scade riscul de a muri cu 31 la sută! E științific? Și ajută și femeile să le scadă riscul de cancer la sân! (...) De 21 de ori e ca să fii tu sănătos, OMS spune măcar o dată pe săptămână. (...) Mersul pe bicicletă poate să dea disfuncție erectilă! Da, mai, mergeți, dar nu trei, patru ore pe zi!
Marius Sava este medic general cu specializare în pneumologie și supraspecializare în somnologie, în explorări funcționale respiratorii și imagistică medicală.
FOTO: La Măruță