Medicul Marius Sava a venit La Măruță și a discutat despre bolile cu transmitere sexuală, dar și despre modalitatea prin care acestea pot să fie prevenite.
Doctorul a povestit:
"E o diferență între măsurile de protecție și cele de contracepție. Mulți nu fac diferența. E importantă însă, pentru că bolile cu transmitere sexuală pot să aibă efecte devastatoare. Metode contraceptive sunt steriletul, pilula contraceptivă și prezervativul. Dintre toate acestea, doar prezervativul te protejează de boli. (...) Din păcate noi avem o rușine să vorbim de toate astea. Când eram eu la liceu, acum 16-17 ani, era o rușine să vorbim. O infecție cu transmitere sexuală presupune o sursă, iar acea sursă poți să fii tu. Sursa poate să fie și o suprafață, dar în cazul bolilor grave asta nu prea se întâmplă. Protejat, ești expus la boală 10%. Neprotejat, ești expus 100%. (...) Să știți că a doua zi nu se întâmplă nimic. Pentru hepatite sau HIV trebuie să aștepți chiar luni."
Dintre bolile cu transmitere sexuală cele mai răspândite sunt infectarea cu HPV și infectarea cu virusurile hepatice, în special infectarea cu hepatita B.
Se estimeaza ca aproape toate persoanele active sexual, barbati sau femei, vor avea infectie cu un tip de virus HPV cel putin odata in viata, insa cei mai multi nu vor stii de prezenta infectiei. Infectia cu tulpini de virus uman papilloma se transmite prin contact sexual sau alt tip de contact intim direct piele la piele.
Exista 15 tulpini cu risc inalt oncogen, din care 2 -HPV 18 si HPV 16 sunt răspunzatoare de 70% din tipurile de cancer de col uterin. Se considera ca aproximativ 99% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infectia cu HPV. Potrivit medicului "în caz de infecție cu aceste două tulpini, e nevoie de un control ginecologic regulat, împrieteniți-vă cu un ginecolog."
Vezi ce spune medicul:
FOTO: CAPTURĂ LA MĂRUȚĂ