• Emisiuni
  • La Măruță
  • Medicul vorbește despre depresie și despre cum poate să fie combătută: "România este țara care stă cel mai prost la declararea depresiei. Considerăm că a fi tristi e un lucru natural"

Medicul vorbește despre depresie și despre cum poate să fie combătută: "România este țara care stă cel mai prost la declararea depresiei. Considerăm că a fi tristi e un lucru natural"

Medicul vorbește despre depresie și despre cum poate să fie combătută: "România este țara care stă cel mai prost la declararea depresiei. Considerăm că a fi tristi e un lucru natural"

Medicul Marius Sava a venit La Măruță și a discutat despre un subiect cât se poate de sensibil: depresia.

Doctorul a povestit: 

"Este foarte des întâlnită și e subdiagnosticată. România este țara care stă cel mai prost la declararea depresiei. Considerăm că a fi tristi e un lucru natural, nu băgăm în seamă, așa a fost mama, avem greutăți și nu băgăm în seamă chestia asta și ajungem la un moment în care fie mergem la doctor, fie cădem într-o depresie foarte mare. Azi o să facem diferența între diferite cauze ale depresiei. La tristețe avem mereu o cauză exactă, este tranzitorie, este de scurtă durată. Dacă nu avem cauză, poate să ducă la depresie. O tristețe durează câteva zile și apoi o uiți. (...) Apoi avem anxietatea, care nu e depresie, dar este o frică nejustificată de o situație ipotetică. Cea mai cunoscută anxietate e frica de boală, ipohondria. Mă confrunt cu asta, și eu și cu pacienții. (...)"

"Anxietatea și depresia sunt diferite, dar nu sunt același lucru. Există sindrom depresiv anxios, care e cea mai proastă combinație. (...) Trebuie să aveți un psihiatru care să fie prieten și un psiholog care să fie prieten (...) Depresia este o tristețe persistentă. Este omul acela care nu se bucură de nimic și se simte vinovat pentru un lucuru pe care l-a făcut acum mult timp. Dacă durează mai mult de doi ani, este o depresie persistentă. (...) Dacă nu ai încredere în psihiatru, mergi la psiholog, mergi la preot, vorbește, că tu o să găsești soluția, nu altcineva. De ce un om are depresie, altul nu? Avem moștenirea genetică și viața din primii ani.(...) Clasele cele mai predispuse: introvertitul, pesimistul, cel care nu vede nicio scăpare și cel care e perfecționist. (...) Avem depresia la copii, poate să nu fie un motiv serios, dar e o problemă serioasă. Cea mai mare problemă e bullying-ul."

​Vezi întreg interviul extrem de informativ și util:

FOTO: CAPTURĂ LA MĂRUȚĂ 

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune La Măruță

Articole pentru emisiune La Măruță

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni