20 de copii de la gradinita din satul Iazu, comuna Cojasca, judetul Dambovita, l-au avut ieri profesor pentru o zi pe Catalin Maruta, suporter al programului Fiecare Copil in Gradinita. Catalin a petrecut cateva ore cu cei mici, au rasfoit impreună cartile de colorat aduse de el, au vorbit despre prietenie si despre cat este de important sa-i incurajezi si sa-i ajuti pe colegi si pe prieteni sa invete.
Dupa lectiile de la gradinita, Catalin, impreuna cu echipa emisiunii La Maruta, a mers in comunitatea damboviteana, a vizitat familiile catorva copii si a vazut contrastul dintre conditiile de la gradinita si cele de acasa si, mai ales, greutatile cu care se lupta cei mici si parintii acestora.
"Ziua petrecuta in gradinita m-a facut sa cred si mai mult ca educatia este solutia pentru comunitatile defavorizate. invatand, copiilor li se deschid usi spre un viitor mult mai bun. Ei zambesc cand vad ca si ei conteaza, ca li se acorda atentie. Au astfel sansa sa devina ce isi doresc, pot sa viseze, se citeste asta in ochii lor. Ma bucur ca m-au recunoscut si ca s-au bucurat de lectia predata de mine. Multumesc OvidiuRo pentru invitatie. Sunt mandru sa fiu un ambasador al acestui proiect care schimba mentalitati.", a declarat Catalin Maruta.
Gradinita de la Iazu strange multi copii defavorizati din comunitate si ii pregateste pentru anii de scoala, iar mersul la gradinita reprezinta pentru ei o sansa la un viitor mai bun. Atragerea lor in numar mare spre educatia prescolara s-a intamplat in timp, cu ajutorul unui mecanism care, din 15 februarie, a devenit lege pentru toata tara: tichetul social pentru gradinita - mecanism central al programului Fiecare Copil in Gradinita, pilotat din 2010, in 43 de comunitati din 11 judete, de catre Asociatia OvidiuRo.
Tichetul social in valoare de 50 lei, conditionat de prezenta la gradinita, a schimbat mult comunitatile care au adoptat FCG. Satul Iazu, marcat de saracie multigenerationala, abadon, analfabetism si lipsa locurilor de munca, a ajuns in ultimii ani un model de atragere a familiilor sarace spre educatie, numarul copiilor care frecventeaza gradinita crescand de la sub 30, inainte de programele fundatiilor, la 180 in prezent.
Dupa vizita de ieri, Catalin Maruta i-a felicitat pe parintii din Iazu, care lupta cu greutatile pentru educatia copiilor lor si a insistat ca toti parintii sa-si trimita copiii la gradinita si la scoala, cei saraci cu atat mai mult, avand acum si acest ajutor de 50 lei pe luna. Gradinita este primul pas in lupta cu abandonul scolar, iar tichetul social conditionat de prezenta aduce copiii la gradinita si, apoi, in 98% din cazuri, la scoala.
Surpriza de ieri pentru copiii din Iazu a fost posibila datorita programului Profesor pentru o zi la gradinita, derulat din toamna lui 2015 de Asociatia OvidiuRo. Pana acum, peste 30 de personalitati din domenii artistice, culturale si mass-media au fost educatori in gradinitele FCG si au promovat importanta educatiei prescolare pentru cei mai saraci copii din Romania.