Sezonul acesta La Maruta, povestea este vedeta! Povestile de viata care merita atentia societatii si cazuri impresionante vor fi prezentate in cel de-al noualea sezon al emisiunii.
In satele sarace, pline de familii nevoiase, care de multe ori nu au ce pune pe masa, copiii cresc fara niciun viitor. In loc de mersul la scoala si studiu zilnic, cei mici ajung sclavi la munca si sunt “inchiriati” cu ziua sau cu luna. Emisiunea La Maruta va incepe luni, 7 septembrie, o ampla campanie denumita “Amintiri din copilarie, nu din sclavie”, care isi propune sa traga un semnal de alarma asupra acestei realitati ce necesita o schimbare radicala cat mai repede posibil. Corespondentii La Maruta au demarat o ancheta in sate si comune sarace din Romania si au aflat cum se “vand” si se “cumpara” copii de diferite varste, de la 7 pana la 15 ani. Acestia sunt trimisi de parinti la munca, sunt tinuti de multe ori in conditii inumane, fara hrana potrivita la ore adecvate, fara protectie si fara dragostea familiei.
“Am descoperit in multe sate romanesti o realitate dureroasa. Copiii sunt chinuiti de mici si pusi la treburi care ii depasesc pana si pe multi adulti. Si, pentru ca merg la munca, nu se duc la scoala. In fata acestei realitati, am considerat ca e important sa demaram campania Amintiri din copilarie, nu din sclavie, pentru ca cineva trebuie sa traga un semnal de alarma. Si, sincer, imi doresc sa se schimbe lucrurile. In paralel, ma implic si in programul Asociatiei OvidiuRo, Fiecare copil in gradinita, care vrea sa convinga parintii sa isi trimita copiii la gradinita si mai apoi la scoala. Acolo e viitorul celor mici, nu in sclavie, la munci nepotrivite varstei lor.”, a declarat Catalin Maruta.
Corespondentii emisiunii au descoperit cum se negociaza la sange banii primiti pentru transformarea copiilor in sclavi. Au aflat povesti emotionante si totodata revoltatoare ale unor copii care sufera cumplit dupa ce au devenit robi. Multi dintre ei au fost gasiti la munca, trudind chiar mai mult decat adultii. Au cunoscut oameni care devin in sat “vanzatori de copii” - persoane care castiga bani negociind pentru cat mai multi minori. Acesti indivizi s-au autoproclamat lideri ai copiilor transformati in sclavi si, ori de cate ori apare o oferta de lucru, ii “scot la vanzare” si primesc un procent din castigurile lor.
In Romania statisticile arata ca aproximativ o jumatate de milion dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani nu sunt inscrisi in nicio forma de invatamant, iar un copil transformat in rob nu isi va depasi niciodata conditia ca adult. In acest context, echipa La Maruta isi propune sa prezinte telespectatorilor aceste povesti impresionante, in cadrul campaniei “Amintiri din copilarie, nu din sclavie”.
La Maruta – Povestea este vedeta!