ß
70.000 de accidente vasculare cerebrale au loc în fiecare an în România, iar AVC-urile reprezintă a doua cauză majoră de deces din țară după bolile cardiovasculare. Din păcate, decesele provocate de accidentele vasculare cerebrale au pus România pe primul loc din Europa la rata mortalității.
Invitat în emisiune, Dr. Marius Sava a vorbit despre cum putem recunoaște un AVC, cum să-l prevenim, dar și care sunt metodele de recuperare.
Înainte de asta, medicul le-a explicat telespectatorilor că există câteva teste simple pe care le pot face singuri acasă pentru a vedea dacă creierul lor funcționează cum trebuie sau dacă au probleme cu circulația sângelui.
Vezi în MATERIALUL VIDEO de mai sus despre ce teste este vorba
Accidentele vasculare sunt de trei tipuri:
„Accidentul vascular cerebral clasic, cel în care se blochează artera și sângele nu mai trece dincolo și avem o parte din creier care nu mai primește sânge. Dacă nu mai primește sânge se poate transforma în necroză, dacă nu se intervine la timp”
„Apoi avem accidentul cerebral tranzitoriu. Este cel mai întâlnit accident vascular. Este atunci când artera nu se blochează complet și sângele trece pe lângă, dar avem simptome. Cel mai întâlnit simptom este slăbiciune în mână, lipsa coordonării vorbirii sau vedem dublu”
„Cel mai grav dintre toate este accidentul vascular cerebral hemoragic, în care se rupe o arteră și aici intră foarte mult sânge și se inundă o parte a creierului cu sânge. Este cel mai grav, supraviețuirea este mică”, spune medicul Marius Sava.
Cel mai mare factor de risc pentru accidentul cerebral este hipertensiunea arterială
„Când în vasul de sânge crește foarte mult tensiunea se poate sparge”, explică medicul.
Află din MATERIALUL VIDEO de mai sus cum îți poți calcula singur acasă riscul de a face accident cerebral vascular.
Vezi această postare pe Instagram