Potrivit specialistului Marius Sava, dependența reprezintă o stare, respectiv un raport de subordonare față de o substanță, comportament sau persoană prin continuarea consumului sau a actului, fără a putea fi oprit din proprie inițiativă.
10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent).
La nivelul țării noastre, 53.523 de copii cu vârsta între 13 – 15 ani sunt consumatori constanți de tutun. Unul din trei tineri români cu vârsta de peste 15 ani este fumător.
Pe lângă drogurile considerate cu risc crescut avem și comportamente care pot deveni depedente, deși par inofensive
Pentru adolescenții și tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 ani, alcoolul este principalul factor de risc pentru mortalitate prematură/ Alcoolul este implicat în producerea a peste 200 de boli diferite,
Vezi video atașat
Dependența poate să fie și de:
-tutun;
-zahăr;
-cafea;
-telefoane;
-o persoană;
etc
Românii petrec zilnic trei ore și 41 de minute pe telefoane, puțin peste media mondială, potrivit celor mai recente cercetări. Însă asta vine cu pericole pentru sănătate. Dispozitivul mobil poate provoca dependență, care se manifestă adesea prin incapacitatea de a-l lăsa deoparte chiar și pentru perioade scurte. Simptomele diferă de la o persoană la altă, iar cele mai comune sunt stările de anxietate și stresul.
Potrivit lui Marius Sava, orice are exces adăugat, duce la dependență.
Vezi video atașat
FOTO: CAPTURĂ PRO TV