• Emisiuni
  • La Măruță
  • Prof. Dan Vodnar vorbește despre beneficiile pepenelui și despre câte fructe e bine să mâncăm pentru ca acestea să devină benefice, nu toxice

Prof. Dan Vodnar vorbește despre beneficiile pepenelui și despre câte fructe e bine să mâncăm pentru ca acestea să devină benefice, nu toxice

Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar este profesor de gastronomie moleculară și biotehnologii alimentare și unul din cei 2% oameni de știință din lume.

La Măruță a povestit despre beneficiile unuia dintre fructele de sezon cele mai iubite: pepenele.

Potrivit profesorului Vodnar, "sunt recomandate 400 de grame de legume și fructe pe zi, iar din acest procent se recomandă 100, 150 de grame să fie fructe, ideal în prima parte a zilei, până în ora trei." 

Există mai multe feluri de pepeni:

Crimson Sweet: Soi popular, cu coajă verde dungată și miez roșu, dulce și suculent.
Sugar Baby: Pepene mic, rotund, cu coajă verde închis și miez roșu intens, foarte dulce.
Charleston Gray: Pepene mare, alungit, cu coajă gri-verzuie și miez roșu.
Jubilee: Pepene mare, cu coajă verde-dungată și miez roșu, foarte dulce.
Black Diamond: Pepene mare, cu coajă verde foarte închisă (aproape neagră) și miez roșu.
Yellow Crimson: Similar cu Crimson Sweet, dar cu miez galben.
Cantalup (Cantaloupe): Coajă rugoasă, cu miez portocaliu, foarte aromat și dulce.
Honeydew: Pepene rotund, cu coajă netedă de culoare galben deschis sau alb-verzui și miez verde deschis, suculent și dulce.
Galia: Soi hibrid, cu coajă rugoasă galbenă și miez verde sau galben deschis, foarte aromat.
Piel de Sapo (Santa Claus Melon): Coajă verde cu pete galbene, miez alb sau verde deschis, dulce și crocant.
Canary Melon: Coajă netedă galbenă și miez alb sau verde pal, cu gust dulce și aromat.
Charentais: Pepene mic, rotund, cu coajă netedă verde și miez portocaliu, foarte aromat și dulce.
Pepene Pepino (Solanum muricatum): Fruct mic, oval, cu coajă galbenă cu dungi violet și miez galben, gust dulce-acrișor.
Kiwano (Cucumis metuliferus): Pepene exotic, cu coajă cu țepi portocalii și miez verde, gust asemănător cu castravetele și bananele.
Casaba: Pepene mare, cu coajă galbenă rugoasă și miez alb sau verde deschis, gust dulce și aromat.
Bitter Melon (Momordica charantia): Pepene exotic cu coajă neregulată și gust amar, folosit în special în bucătăria asiatică
VITAMINELE CONȚINUTE DE PEPENI:
Vitamina A: 169 µg (21% din doză zilnică recomandată)
Vitamina C: 36.7 mg (61% din doză zilnică recomandată)
Vitamina B1 (Tiamină): 0.04 mg
Vitamina B2 (Riboflavină): 0.02 mg
Vitamina B3 (Niacină): 0.7 mg
Vitamina B5 (Acid Pantotenic): 0.1 mg
Vitamina B6 (Piridoxină): 0.07 mg
Folat: 21 µg (5% din doză zilnică recomandată)
Vitamina K: 2.9 µg (4% din doză zilnică recomandată)
Vitamina E: 0.05 mg
BENEFICIILE SUNT:
Susținerea sistemului imunitar
Sănătatea ochilor și a pielii
Funcționarea musculară
Hidratare
Antioxidanți
Consumul de pepene roșu este benefic datorită conținutului său de citrulină, care contribuie la producția de arginină și oxid nitric, având efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare.Consumul de pepene nu este asociat în mod obișnuit cu cauzarea enterocolitei.
Pepenele roșu poate conține nitrați, dar în cantități scăzute.

VEZI VIDEO ATAȘAT 

FOTO: CAPTURĂ PRO TV 

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune La Măruță

Articole pentru emisiune La Măruță