Bolile secolului în care trăim pornesc din creier.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 1 din 8 persoane din lume suferă de o tulburare mintală. Cele mai răspândite sunt anxietatatea și depresia, care duc la probleme pe toate planurile - de la somn, la relații și profesie. Despre o tehnologie folosită și de astronauții NASA, tehnologie care promite să rezolve aceste probleme, au discutat La Măruță Psih. Clinician Alina Robu și Dr. Alina-Diana Nemeș.
Vezi VIDEO atașat
Este vorba de tehnologia Neurofeedback, folosită de ani de zile de NASA, de companii din industria energiei nucleare, de echipe sportive olimpice și la competiții auto din SUA (NASCAR).
Dr. Alina-Diana Nemeș: De la creier pornesc toate lucrurile, pentru că dacă el este într-o stare de sănătate, înseamnă că noi avem parte de sănătate. În primul rând, sănătate nu înseamnă doar absența bolii, înseamnă să fii bine cu tine și să ai o calitate a vieții așa cum îți dorești.
Dr. Alina-Diana Nemeș: Fiind parte a corpului care are cel mai important rol în organism, bineînțeles structura creierului este una foarte complexă. Și de-a lungul istoriei medicinei toate descoperirile s-au făcut într-un anumit ritm și avem oportunitatea să trăim în niște vremuri în care descoperirile sunt într-o amploare fantastică. Și iată că avem acces la aceste structuri ale creierului și putem afla ce se întâmplă cu activitatea lui electrică.
Dr. Alina-Diana Nemeș: Neurologul și anatomistul german Brodmann a împărțit creierul în 47 de arii denumite după numele său, arii Brodmann, fiecare dintre arii ocupându-se de anumite lucruri în corp, iar atunci când activitatea electrică a creierului nu funcționează în parametri optimi, pot să apară predispoziții către patologie.
Psih. Clinician Alina Robu: Dacă îți faci o hartă a creierului poți să le previi. Și nu doar anxietate sau depresie, care sunt arii specifice. (...) Harta înseamnă exact citirea celor 47 de arii despre care spunea Diana și în care putem vedea cu claritate ce se întâmplă în fiecare. Există o arie care se ocupă de depresia majoră. Ce bine ar fi să vedem dacă e activă sau nu. După ce există această hartă, se poate interveni terapeutic, poți să aduci activitatea electrică în parametri optimi, asta este fundamental. (...)
Dr. Alina-Diana Nemeș: Oportunitatea pe care o aduce tehnica aceasta și scanarea aceasta în esență este posibilitatea de a oferi fiecărui pacient un tratament personalizat și putem lucra pentru fiecare pacient acele arii care au nevoie să fie aduse în parametri funcționali.
Psih. Clinician Alina Robu și Dr. Alina-Diana Nemeș sunt specialiste Neurofeedback Plus, o terapie care îmbină ceea ce reprezintă Neurofeedback cu alte două terapii complementare, mai precis fotobiodulația (o formă de terapie modernă prin care sunt aduse efectele benefice ale luminii în organism, în creier) și coerența Inimă – Creier ( o metodă care utilizează respirația pentru a promova o mai bună sincronicitate între celulele nervoase de la nivelul inimii și cele de la nivelul creierului).
Terapia Neurofeedback Plus tratează o serie întreagă de afecțiuni și condiții medicale:
Neuropsihice (Depresie, Autism, ADHD, Tinitus, Tourette etc) - se tratează cauza, nu simptomul și ajungi să renunți la medicație, cu rezultate permanente;
Boli degenerative (Alzheimer, Parkinson, Scleroză Multiplă etc)
Oncologie (pre și post operator)
Recuperare AVC
Poți afla mai multe AICI
În plus, poate să fie folosită de copii pentru îmbunătățirea performanțelor școlare, de sportivi -foarte multe echipe de top își trimit jucătorii la Neurofeedback - de antreprenori pentru creșterea productivității și a randamentului.
Mai multe aflați pe rețelele de socializare:
Institutul BrainMap Neuroscience
Sau din cărțile semnate de Psih. Clinician Alina Robu și Dr. Alina-Diana Nemeș, cărți disponibile în format eBook DIGITAL sau în format fizic:
Neurofeedback Plus - Terapii Sinergice și complementare pentru tratarea depresiei - Studii de caz
Neurofeedback Plus - Terapii Sinergice și complementare pentru vindecarea anxietății - Studii de caz
Neurofeedback Plus - Terapii Sinergice și complementare pentru eliminarea atacurilor de panică - Studii de caz
UPDATE: Psih. Clinician Alina Robu și Dr. Alina-Diana Nemeș sunt și invitatele lui Cătălin Măruță la podcastul Acasă La Măruță, pe care îl puteți urmări în VIDEO de mai jos
FOTO: CAPTURĂ LA MĂRUȚĂ/ INSTITUTUL BRAIN MAP NEUROSCIENCE