ß
Sâmbătă dimineață, de la ora 9.00, la ACASĂ, emisiunea ”Întrebarea Mesei Rotunde” are un invitat special: Vlad Zamfirescu. Directorul teatrului Bulandra dezvăluie ce hobby din copilărie l-a dus înspre teatru, de ce nu poate să lucreze cu tatăl lui, actorul Florin Zamfirescu, sau cum a hotărât ca, până la Revelion, să facă o schimbare semnificativă de look.
Vlad Zamfirescu spune că nu are nimic împotriva operațiile estetice, ba chiar a cochetat cu ideea. ”Pe de altă parte, mi-ar plăcea să îmbătrânesc așa cum m-a lăsat Dumnezeu și să îmbătrânesc natural”. Actorul mărturisește că ține de câteva luni o cură de slăbire pentru a ajunge cât mai aproape de greutatea ideală. ”Mi-a fost frică să mă cântăresc, ajunsesem la o greutate așa de mare, că nu mă simțeam bine în pielea mea și am zis că e momentul să slăbesc.
Prima lună nu s-a văzut nimic, am crezut că fac cura asta degeaba dar, uite că, ușor-ușor, a început să funcționeze. Am zis că mai dau jos cinci kile până la Revelion”.
Nu multă lume știe că Vlad Zamfirescu este din Târgu Mureș, acolo unde, de altfel, a și prins pasiunea pentru teatru. ”M-am născut la Târgu Mureș, un oraș foarte frumos. Mama a făcut muzică, a făcut Conservatorul. Și a fost profesoară de pian la Târgu Mureș. Tatăl meu a terminat Teatrul la București, s-a mutat la Târgu Mureș, a făcut stagiatură trei ani acolo, și așa s-a întâmplat să apar eu.
Am copilărit până la 14 ani la Târgu Mureș și apoi am venit în București. Școala nu a fost o prioritate. Mă duceam pe terenul de fotbal, aveam o pădurice lângă, mă duceam cu prietenii, ne jucam acolo. Lucruri copilărești, pe care toți colegii mei de generație le făceau.
De prin clasa a treia, mergeam la cercurile alea de la Cântarea României și Casa Pionierilor, unde ne duceau cu școala. Și acolo, la un teatru de păpuși, de marionete, am văzut pe cineva care făcea pantomimă. Și mi-a plăcut foarte tare ce se întâmpla acolo. Am învățat cu băiatul ăsta pantomimă și asta a fost. Pantomima s-a numărat printre hobby-urile mele, pe lângă sporturile pe care le făceam”.
Vlad Zamfirescu este, de cinci ani de zile, directorul teatrului Bulandra. ”La început, nu înțelegeam ce face un director de teatru. În primele șase luni de zile, nu am înțeles nimic. Învățam. Sunt foarte multe lucruri care țin de proceduri, de legi, care nu au nicio legătură cu meseria noastră. Dar care trebuie făcute. Cineva trebuie să le înțeleagă și să le aplice. Și, ușor-ușor, a trebuit să le învăț, pe pielea mea.
În emisiunea ”Întrebarea Mesei Rotunde”, Vlad Zamfirescu vorbește și despre gaura financiară pe care a găsit-o după ce a venit la conducerea teatrului. ”A început procesul. Judecătorul va spune dacă s-a furat sau nu. Lipsesc niște bani, destul de mulți. A început procesul după cinci ani de cercetări. Din 2019, de când am venit eu, și până acum, au fost cercetările. E un subiect trist pentru mine, îmi pare rău că planează asupra teatrului Bulandra”.
Actorul e încântat de cât de mulți oameni vin la teatru în zilele noastre. ”Mă fascinează. Să vezi sala plină mă bucură enorm. Extraordinar mi se pare. Iubesc publicul de teatru. Oamenii au nevoie să empatizeze colectiv. Să simtă vibrația cu altcineva. Cred că lumea s-a săturat un pic, mai ales, după pandemie, de ecrane, de telefoane, de televizoare, și vrea să simtă împreună cu altcineva. Nu doar el singur. Și asta e foarte frumos. E ceva omenesc”.
Care sunt domeniile în care Vlad Zamfirescu ar investi: ”Pe termen lung, pentru o țară, prioritare sunt domeniile: Educație, Cultură și Sănătate. Nu neapărat în ordinea asta. Dacă vrei să crești un popor, să-l dezvolți, cred că în primul rând în domeniile astea trebuie investit. Nemții fac asta. De ce? Că au înțeles că fac bine societății.
Eu cred că nimeni nu e rău intenționat. Nu cred că vine cineva la putere și zice: eu am venit să dărâm, să stric. Natura umană așa e creată. Nu cred că vrea să facă cineva rău. Omul care a greșit cel mai rău în politică și e cel mai hulit - dacă îl iei și îl întrebi, ai să vezi că pleacă de la niște dorințe pozitive. Acum, sigur, noi suntem o țară mică între puteri mari. Nu cred că poate să fie cineva independent, pentru că nu ai cum”.
Cum reacționează Vlad Zamfirescu când un coleg începe să râdă în mijlocul unei scene serioase, ce talente ”ar împrumuta” de la ceilalți colegi de breaslă și ce spune despre familia lui aflați doar sâmbătă dimineață, de la ora 9.00, la ACASĂ, în cadrul emisiunii ”Întrebarea Mesei Rotunde” cu Marius Manole.