ß
Nicoleta Marin este antreprenoare, dar și o artistă. După imaginația ei, a construit 5 căsuțe din lut și paie într-o zonă pitorească din județul Buzău pe care le închiriază turiștilor. Femeia a venit la Imperiul Leilor pentru a cere o investiție de 200.000 euro pentru 10% din afacere.
Casele de la „Cob Green Village”, din comuna Berca, sunt construite dintr-un amestec de pământ lutos, nisip, paie și apă. Modelat cu grijă de mâna omului poate să transforme o construcție normală într-un loc de vis care să îți amintească cu plăcere de casa bunicilor sau să te transpună într-o lume a poveștilor, amintindu-ți de copilăriei.
Gallery
Povestea proprietarului:
Nicoleta Marin s-a născut la Berca, județul Buzău. Părinții au fost cadre didactice, ea a urmat liceul pedagogic, apoi Facultatea de Sociologie, iar în ultimul an a născut-o pe fiica ei. A fost educatoare, apoi învățătoare, meserie pe care încă o practică.
Prima experiență în antreprenoriat a fost o firmă de transport, după care a facut un parc eolian, vândut în faza de proiect, care i-a adus primul million. Așa a facut rost de bani, în 2013, ca să investească în amenajarea unui minisat ecologic (căsuțe din lut) în comuna Berca. Între timp, a facut și un after school.
Deși nu a crezut vreodată că va ajunge să se ocupe de construcții, având în vedere că este cadru didactic, Nicoleta a fost inițiatoarea acestui proiect și i-a motivat pe alții să lucreze cot la cot cu ea, deoarece la ridicarea zidurilor a fost nevoie să se lucreze doar manual.
„Iniţial, am dorit să restaurăm case tradiţionale româneşti, însă ne-am dat seama că este destul de greu. Între timp, căutând diverse informaţii pe internet, am văzut poze cu nişte căsuţe care parcă erau din turtă dulce, foarte frumoase, din cob”, povestește Nicoleta.
La începutul proiectului, a făcut o școala de ghizi, ca să-și aprofundeze cunoștințele despre turism, iar acum este membră a Asociaţiei Turistice Ghizii României (ATGR), cu care este implicată în diverse proiecte de ecologizare şi nu numai.
La constructie, a fost ajutată de prieteni, de familie, dar şi de turişti, de elevi şi de studenţi. A organizat mici ateliere, work-shopuri, la care participanţii au aflat totul despre cob şi au putut să lucreze cu mâinile lor, dar de partea de decorare și amenajare interioară s-a ocupat personal și si-a pus amprenta asupra intregului design fară să aibă cursuri în domeniu. În urma ridicării complexului, s-a ales cu hernie de disc.
„În vara lui 2013, am stat numai la Berca, am învăţat să fac cob (materialul din care sunt făcute casele) și să ridic cele 5 căsuţe până în toamnă. E un amestec de pâmânt lutos, negru, paie de grâu sau orz, nisip, pietriş-bazarca şi apă. Pereţii sunt construiţi doar din materiale naturale”, spune Nicoleta.
Urmărește materialul video de mai sus, pentru a afla răspunsul investitorilor de la Imperiul Leilor.