ß
Mihaela Barbu și Liviu Enache au venit la Imperiul Leilor pentru a le cere investitorilor 75.000 de euro pentru 10% din afacerea lor cu ciocolată. Iată cum au reacționat Leii când le-au auzit propunerea!
Gallery
Mihaela Barbu și Liviu Enache au fost plecați mai bine de două zeci de ani în Namibia, acolo unde au descoperit gustul delicios al ciocolatei, într-o fabrică mică, locală. În momentul în care au realizat cât de bun este desertul, au hotărât să își deschidă și ei propriul brand, în România: Livstory.
Cei doi dețin împreună, în acest moment, singura fabrică de ciocolată Bean to Bar din România, adică fiecare produs este realizat din boabe de cacao confecționate cu grijă, pentru a oferi o experiență de gust unică și plină de savoare.
Aceștia au cerut 75.000 de euro pentru a-și achiziționa o mașină de ambalat, un mic laborator de cercetare și pentru a investi în marketing și vânzarea produselor.
„Eu văd o oarecare rigiditate la voi, la tine.. Tot ce ați făcut până acum, ați făcut în doi, iar acum vreți să luați un partener în echipa voastră. Prăjitorul vostru merge și pentru a prăji cafea? Dificil. Mă mai gândesc”, a spus Wargha în primă fază.
„Mă bucur mult că ați venit, vă apreciez foarte mult afacerea, dar cu 10% din business, un partener nu vine să fie un partener implicat, este un investitor. Voiam să vă propun 20%, dar pentru a ajunge repede la capacitate maximă, v-aș cere 25% pentru 100.000 euro, pentru că aveți foarte mare nevoie de mine”, a spus Cristina Bâtlan.
„Îmi place mult afacerea voastră, nu ar strica să aveți mai mulți bani. Propunerea mea este 100.000 de euro pentru 20% din afacere”, a spus Mircea Căpățână.
Wargha a hotărât să facă o nouă ofertă: 25% pentru 75.000 de euro, dar reduc la 15% când îmi dați 75.000 de euro înapoi, în maxim doi ani.
Cei doi s-au sfătuit câteva momente, apoi s-au întors cu un răspuns la propunerile celor doi:
„Bine v-am regăsit. Vă mulțumim pentru oferte, le considerăm cu mult sub așteptări. Oferta dumneavoastră este mai mică, proporțional, decât investiția noastră. Ne-am hotărât să refuzăm ofertele dumneavoastră”, au spus cei doi.
VEZI MOMENTUL COMPLET ÎN VIDEOCLIPUL DE MAI SUS
Inspirat de o experiență din sudul Africii în 2013, Liviu Enache și soția sa, Mihaela, au descoperit o ciocolată din boabe de cacao pe care nu au putut să o uite. Ani mai târziu, explorând rețete și secrete, au început să producă ciocolată pentru ei și prietenii lor. Încurajați de feedback-urile pozitive, au decis să transforme această pasiune într-un business și să-i dea numele Livstory.
Au efectuat numeroase teste până când au obținut produsul dorit. Toate etapele procesului sunt realizate manual, nimic nu este automatizat. Investițiile în spațiul de producție și echipamente au depășit 450.000 de euro, proveniți din surse proprii. Familia Enache are planuri de investiții și pentru viitor, dar momentan își dorește să valorifice realizările actuale.
Liviu și Mihaela Enache au petrecut 20 de ani în Namibia și 3 ani în Portugalia înainte de a reveni în România cu planul unui business. Deși Liviu este inginer geodez de profesie, a lucrat în acest domeniu doar un an, fiind atras de antreprenoriat încă din anii '90. În Namibia, au construit o fabrică de sticle PET și apă purificată și au inițiat proiecte precum o fermă de lavandă și o mică fabrică de biscuiți.
Microfabrica de ciocolată deschisă la Brașov funcționează pe principiul "bean-to-bar", iar întregul proces de producție este transparent, la fel ca și ingredientele. Liviu Enache explică: "Folosim cacao boabe din opt țări diferite din Africa, Asia și America de Sud, selectate după numeroase teste, zahăr organic de trestie, lapte organic pentru ciocolata cu lapte și fructe liofilizate organice pentru ciocolata albă. Ciocolata neagră este vegană și este creată cu un set de mașinării dedicate, folosite exclusiv în producția bazată pe plante."
Liviu și Mihaela sunt împreună de 30 de ani, iar Mihaela are o fiică din prima căsătorie și doi nepoți pasionați de motocross. Ambii soți sunt pasionați de călătorii, iar Liviu, în Namibia, a practicat diverse sporturi, inclusiv snorkeling, golf și motocross, deținând chiar și un avion de dimensiuni reduse. În România, viața sa s-a schimbat radical, concentrându-se pe microfabrica de ciocolată.