VIDEO Jaco Fok, creatorul platformei Equalifai, derutat de fiscalitatea din România

Elevii din România sunt nevoiți, cel mai adesea, să apeleze la meditații pentru a trece examenele pentru care școala ar trebui să-i pregătească gratuit. Această realitate dureroasă arată, de fapt, calitatea slabă a sistemului de învățământ, care încurajează studiul în privat, pe banii părinților.

Olandezul Jaco Fok (60 de ani) trăiește în România, unde lucrează pentru o companie din industria petrolieră. De meserie este biochimst și inginer chimist și a lucrat vreme de 32 de ani pentru companii mari din domeniu. A fost și consilier senior pentru strategii digitale și de comerț.

Și-a dat seama că înaintează în vârstă și are nevoie să lase ceva palpabil în urma lui. Așa că s-a gândit să investească în educația elevilor care se pregătesc pentru examenele vieții. A creat platforma educațională Equalifai, care pune în legătură elevii cu profesorii care predau meditații.

O are alături pe Bianca Novac, o tânără care a făcut un stagiu de internship în compania lui. El a fost mentorul ei, iar mai târziu i-a propus să lucreze în cadrul proiectului dezvoltat de el. Acum lucrează împreună la extinderea echipei și au nevoie de 200.000 de euro, în schimbul cărora pot ceda 10% din afacere. 

Derutați de fiscalitatea din România



Cu banii leilor, vor să se lanseze la nivel european și să aibă circa 400.000 de elevi în platformă în anul 2022. Studiind piața din România, Jaco a înțeles că sunt circa 400.000 de adolescenți care apelează săptămânal la meditații. Pentru a-și recupera investiția, ar avea nevoie ca 40.000 dintre ei să apeleze la serviciile Equalifai.

Profesorii vor putea să se înscrie în platformă ca PFA-uri. Fiindcă părinții vor fi cei care vor plăti pentru aceste servicii, ei vor încasa o taxă de 15% direct de la ei. Însă, atrage atenția Dan Șucu, există o problemă fiscală, legată de plata TVA către stat. 

O companie care înregistrează venituri mai mari de 60.000 de euro e obligată să factureze cu TVA. Acest lucru înseamnă că firma lui va trebui să-și diminueze câștigul cu 19%, bani care ajung la stat. Jaco nu știa asta, de fapt știa tocmai opusul, conform consilierului său financiar. 

A doua problemă se poate ivi când profesorii vor decide să dea meditații în afara platformei, furându-i elevii, susține Cristina Bâtlan.

Finanțatorii cred că sistemul de educație este încă neinteresat de reușita elevului și destul de corupt, iar elevii sunt obligați să repete materia, în privat, pe bani, pentru a putea trece niște examene pentru care copiii ar trebui pregătiți la școală, fără costuri. Cu toate acestea, să investească în platforma lor e prea riscant.

Dan Șucu e de părere că evaluarea afacerii nu e corectă, fiindcă produsul lor nu a fost încă validat de piață. Jaco Fok a plecat fără investiție, însă și fără regrete.

Urmăriți emisiunea Imperiul Leilor pe VOYO!

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Imperiul Leilor

Articole pentru emisiune Imperiul Leilor

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni