ß
Ursuleții de pluș sunt adesea primii noștri prieteni și, cu excepția brațelor iubitoare ale părinților, sunt cei care ne oferă confort și alintare atunci când avem nevoie.
Cu toții am avut probabil un ursuleț la care ne gândim și acum cu nostalgie: Ursulici, Martinel, Teddy sau alte nume de alint. Iar acum le cumpărăm copiilor noștri ursuleți și pentru că ne amintesc de copilărie.
Lia S. Stoica s-a gândit ca această legătură dintre copil și jucărie să fie și mai specială, iar copilul să realizeze cu mâinile lui ursulețul. Așa că a creat Fabrica de Ursuleți.
De profesie jurist, a considerat că are o fire prea glumeață ca să se poată dedica acestei meserii, așa că a luat-o pe alte căi. Are “în dotare” doi băieți, ursuleții ei cum îi alintă, de care este foarte mândră.
Este 100% antreprenor și, deși este un drum întortocheat, cu multe urcușuri istovitoare sau bălți în care te poți îneca cu ușurință, îi place ceea ce face și lucrul acesta îi dă superputeri.
Iubește copii și din acest motiv majoritatea produselor pe care le realizează sunt dedicate lor. Fabrica de ursuleți este doar unul dintre proiectele ei.
Comunitatea Mamprenoare, din care fac parte, a primit invitația de a participa la un festival pentru Copii, Forbes Kids 2018. Pentru că sunt pasionată de croitorie, am vrut să le arăt copiilor tainele meseriei de croitor. Și m-am întrebat cum să prezint aceasta meserie unor copii în era tehnologiei și să îi fac să le și placă?
Așa că m-am gândit să fac... bandane. Am ales două materiale potrivite atât pentru fetițe, cât și pentru băieței și am făcut un test de piață “fulger” pe publicul țintă din dotare, băiețelul meu cel mic. Nu am avut însă un răspuns wow. Și în cele două zile rămase până la festival mi-am chinuit neuronii să găsesc ceva interesant și atractiv, pentru că altfel nu mă puteam prezenta.
După mai multe încercări a venit ideea magică: să confecționez împreună cu cei mici ursuleți pufoși, umpluți cu norișori.
Atelierul a fost un real și neașteptat succes. În acea zi am făcut împreună cu copiii de la festival peste 100 de ursuleți. Și dacă nu ne încurca o furtună venită din senin, cred că reușeam să îi mulțumesc pe toți copii strânși la standul de croitorie.
A doua zi mesageria mea a fost luată cu asalt: “unde mai țineți ateliere?”, “când aveți următorul eveniment?”, “unde vă găsim?”, “aveți un site cu ursuleți?”, “vrem și noi un ursuleț”.
Am analizat comportamentul și reacțiile copiilor, dar și ale părinților în timpul atelierului.
Și am gândit cutia frumos colorată, cu forma ursulețului, care nu este doar un ambalaj, poate fi și culcușul lui, pătuțul, cortul sau orice își imaginează copilului. Am făcut site și am mai participat și la alte festivaluri și ateliere.
Este o jucărie diferită, nu o cumperi de pe raft gata făcută, cum se întâmplă cu alte jucării pe care copilul le îndrăgește câteva zile și apoi le abandonează între celelalte jocuri și jucării.
Cutia conține un kit cu care copilul să își realizeze singur, sau ajutat de părinte, un ursuleț.
Acolo sunt toate materialele necesare de care cel mic are nevoie: materialul cu forma ursulețului (două bucățele de material, cusute pe margini și prinse în capse), punguța cu norișori (umplutură super ball, hiperalergenică) și o fundă cu un medalion. Tot aici copii găsesc și un document foarte important - Certificatul de Naștere al ursulețului. Ei pot astfel să asiste la nașterea prietenului lor și să îl și boteze oficial.
Copiii pot trece la treabă, cu răbdare și entuziasm. Trebuie să așeze toate componentele pe o masă, să desfacă cu grijă capsele și să introducă norișorii până se umflă piciorușele, capul, burtica și mânuțele ursulețului. Capsele se închid la final și probabil va fi nevoie de ajutorul unui părinte ca să așeze bine norișorii și să lege fundița.
Pe certificatul de naștere se scrie ziua de naștere și numele prietenului pufos, apoi copiii mai au un singur lucru de făcut: să iubească ursulețul!
În funcție de preferințele copiilor am făcut ursuleți simpli, înstelați, îmbulinați, în forme geometrice, înflorați, navigatori, cu animaluțe, sportivi, cu capul în nori, patrioți – cu motive populare, îndrăgostiți sau cu tematică de Crăciun. Avem chiar și ursuleți pe care copiii îi pot colora așa cum le place și care se pot spăla atunci când aceștia vor să îi coloreze altfel.
Plănuim ca în fiecare an să venim cu ceva nou. La finalul anului 2020 am lansat, la cererea publicului, colecția de ursuleți cu față brodată.
Spre această jucărie se îndreaptă părinții care doresc să îi învețe pe cei mici ce este răbdarea de a realiza un lucru, într-o lume în care primesc totul de-a gata.
Copiii își dezvoltă motricitatea și îndemânarea. Este o jucărie fără butoane și baterii, moale și pufoasă, cu care cei mici pot dormi. Grija pentru ursulețul realizat cu propriile mâini îi face să fie atașați de el și responsabili. Iar imaginația poate să le zburde și să creeze povești trăite împreună.
La cât mai mulți copii. Ursulețul ni se pare cea mai emblematică jucărie, pentru a se juca, pentru a-l alinta pentru a fi păstrat peste ani, pentru a-ți aduce aminte prin el, de copilărie.
Gallery