ß
În afaceri este leu, dar ca să ajungă la acest statut a fost pus „cu botul pe labe” chiar de curajul său în business. Cristian Onețiu, unul dintre antreprenorii de la Imperiul Leilor, dezvăluie cum a ajuns la afaceri de 100 de milioane de euro.
Nu a mers niciodată pe cărări bătătorite. Când i s-a spus că nimic nu se obține fără muncă, a ales să-și croiască propriul drum. Ca să se bucure de roadele propriului succes a trebuit să cadă de 4 ori. Azi, Cristian Onețiu conduce două companii inovatoare pe piața din România: Life Care Corp și BioLogistic.
E în business împreună cu fratele lui, alături de care a pășit pentru prima oară într-o lume complet nouă, aceea a produselor sănătoase, BIO.
Cristian Onețiu (41 de ani) este unul dintre antreprenorii care caută „sânge proaspăt” la Imperiul Leilor, oameni vizionari, cu idei care merită a fi finanțate.
Poate oricine să fie antreprenor? Ce-ți trebuie pentru asta?
„Nu ai nevoie de niște super talente, doar de o dorință mai mare decât a celorlați, să faci lucruri pe care ceilalți nu sunt dispuși să le facă. Trebuie să te împingă o dorință interioară sau o motivație specifică să te ajute să faci lucuri pe care oamenii care se mulțumesc cu ce li se dă nu ar fi dispuși să le facă.”
Care a fost motivația ta la început de drum?
„Totul a început când eram mic, când am văzut că tata nu-mi dă bani. A fost cel mai urât sentiment din viața mea. Pe atunci eu nu înțelegeam că sunt dependent de ei. Am vrut să scot o fată în oraș și mi-a zis NU, că nu-mi dă bani. Ce înseamnă asta?, m-am întrebat. Așa va fi toată viața, tot timpul să cer voie la toaletă șefului meu? Atunci am decis că vreau să fac ceva pentru a deveni stăpânul vieții mele. Antreprenoriatul a fost alegerea firească.”
Ai avut mai multe afaceri la început. Ce anume te-a determinat să investești în mâncare bio și produse de îngrijire?
„Pe vremuri am lucrat la o firmă de țigări și eram foarte mândru că luam 1.000 de dolari și că-i convingem pe oameni să fumeze țigările noastre. După câțiva ani, după ce m-am lăsat, m-am întâlnit cu unul pe care tocmai îl convertisem și mi-a zis: Am cancer la plămâni. A fost primul moment în care mi-am dat seama că în ce îmi investesc timpul și energia generează ceva, bun sau rău.
După asta am văzut în jurul meu oameni care mureau tineri și am întrebat: Ce s-a întâmplat? Ce e cu forma asta de cancer? De unde a apărut? Și unul mi-a spus: Simplu, prea multe chimicale.
Și, când am început să sondăm industria asta, să aflăm care e treaba cu produsele astea sănătoase, mi s-a părut că nu erau în România aproape deloc. Și ne-am dus la un târg foarte mare, la Nurnberg. Nouă hale cât hala cea mare de la Romexpo, pline cu producători de mâncare sănătoasă. O poartă către un alt univers. Și a fost un mix între ceea ce înseamnă revelația unei lumi noi care poate să facă bine și mirosul oportunității unui antreprenor.
Majoritatea prietenilor mei construiau blocuri atunci. Eu aduceam niște ierburi, niște capsule cu ierburi din Germania, cu mașina proprie. Râdeau de mine de se prăpădeau.”
Ce e mai greu pentru un antreprenor: să ajungă să facă primul milion € sau să gestioneze o afacere de 100 de milioane €?
„Amândouă sunt complicate. Dacă ai o relație mentală defectă cu banii și 100.000 e complicat să-i ai. Dacă ești o persoană foarte plină de tine și nu înțelegi că suta de milioane nu poți s-o faci decât cu o echipă foarte bună, din nou e foarte complicat să ajungi să conduci o afacere de 100 de milioane, reală, nu că ai făcut niște blocuri cu statul sau 10 km de autostradă. Alea le poți face și singur, cu un prieten bun în ministerul potrivit. Dar nu vorbim de ăștia, că ei vin și pleacă, după care trăiesc singuri la închisoare. Ca să faci un business de 100 de milioane îți trebuie cel puțin 10-20 de oameni mai deștepți decât tine.”
E o vorbă în popor care zice că milionarii sunt zgârciți. E adevărat și, mai important, această zgârcenie e o calitate sau un defect?
„Sunt mai multe aspecte. Am văzut și eu oameni zgârciți din fire, dar cred că nu banii i-au făcut zgârciți. Așa erau ei înainte. Pe de altă parte, antreprenorii care încep să gândească altfel și să facă bani își dau seama că sunt foarte multe zone pe care trebuie să le acopere. Omul simplu vede doar casa, mașina, televizorul.
Când începi să ai bani îți dai seama că trebuie să ajuți o grămadă de oameni din familia ta. Trebuie să investești mai mult în business-uri, ca să crească mai repede... adică apar o grămadă de cheltuieli pe care omul simplu nu le vede. Plus că, să zicem că îți propui ca 10% din bani să-i dai în stânga și în dreapta pentru niște lucruri care nu ți se vor întoarce. Doar că vin 100 de oameni, în loc de 10, când află că ai bani. Nu mai au loc toți. Nu poți să ajuți pe toată lumea, oricât de mult ți-ai dori și oricât de mulți bani ai face.”
Care e motivul pentru care ai intrat în proiectul Imperiul Leilor?
„Eu ajut de mult timp antreprenori să-și dezvolte business-urile, dar în calitate de mentor. Acum vreau să fiu și investitor lângă ei. Și de asta vreau să-i și aleg. Însă modul în care ei se vor pregăti va fi diferit. Vreau să-i văd sub presiune, că reușesc să facă treabă în fața unui set destul de impunător. Și vreau să văd că-și asumă un comitment mai public, în fața unui milion de oameni. E un pic altfel să vină la mine în birou să-mi spună ce idei au, decât în fața a milioane de oameni, să spună ce vrea și toată lumea să se uite la el și să se intrebe dacă vrea sau nu să facă cu adevărat.”
Ți-a fost vreodată frică de eșec? Cum ai scăpat de ea?
„De eșec nu scapi niciodată, dar de frica de eșec poți să scapi. Eu cred că trebuie să ne schimbăm modul de învățare...”
De frica de eșec nu scapi, vrei să spui...
„Nu, de eșec nu scapi niciodată. Păi dacă vrei să faci lucruri pe care nu le-au mai făcut alții acceptă și asumă-ți că vei greși. Că nu are cum să fie ceva perfect pe drumul ăsta. Dacă știi că o să ratezi, parcă e mai ușor și să pornești. Eu am fost prima dată plătit ca speaker la un eveniment al unei companii care investea în restarters, adică aceia care au ratat cel puțin de 3 ori.
Erau siguri că ăștia știu suferința, durerea și nu mai fac greșeli de începători. Se întâmpla acum vreo 13 ani în Londra. Eu când m-am dus acolo și le-am zis: Sunt Cristian și am ratat de 4 ori, ăia s-au ridicat în picioare și m-au aplaudat.”
Imperiul Leilor – Investește în tine!
Gallery