ß

Interviu cu gospodarul Alexandru Abramiuc. Care este programul lui zilnic si ce prefera sa faca in timpul liber

Interviu cu gospodarul Alexandru Abramiuc. Care este programul lui zilnic si ce prefera sa faca in timpul liber

Am stat de vorba cu Alexandru Abramiuc, gospodarul apicultor, pentru a afla mai multe despre ce el. Care este sarbatoarea lui preferata, ce si-ar dori sa primeasca de ziua lui, dar si ce pasiuni are, aflati din interviul de mai jos.

Cum arata o zi normala din viata ta? 

Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu gasesc o zi normala in viata mea. Glumesc! Nu gasesc doua zile la fel in schimb. In timpul sezonului apicol, din martie pana in octombrie, lucrez cam cata lumina e afara sau pana se termina treaba. In afara sezonului, din octombrie pana in martie, cand nu imi ocup timpul cu studiul sau cursuri, participari la conferinte sau cercetare, cel mai probabil ma gasesti plecat printr-o vacanta in tara sau strainatate. Dar acum, treaba nu e gata inca si ziua mea incepe dis-de-dimineata 

La ce ora te trezesti dimineata?

De obicei intre 6 si 7, nu am ora de ajuns sa pontez la locul unde sunt angajat, pentru ca nu sunt angajat. Daca situatia o cere si trebuie sa plec spre o stupina care e mai departe, ma trezesc si la 4. 

Care este primul lucru pe care il faci dupa ce te trezesti?

Primul lucru care se intampla dupa ce ma trezesc e sa iau telefonul in mana si sa vad ce se intampla in lume: Facebook, Reddit, Imgur, Gmail e rutina mea inainte sa ma ridic din pat.

Ce mananci dimineata?

 

Toata lumea o sa iti spuna ca masa de dimineata este cea mai importanta. Si pe buna dreptate, nu este bine pentru tot organismul tau sa o ratezi. La mine, masa de dimineata e un ritual intreg. Incepe cu produse apicole pe stomacul gol: o lingurita de pastura si una de miere cu laptisor de regina si propolis ca aport la necesarul zilnic de proteine, vitamine si aminoacizi. Astfel, am imunitatea si energia necesara pentru 10-12 ore de munca, dar si imi intaresc imunitatea in acelasi timp. Dupa care urmeaza mai multe proteine: oua, branza, carne, putin din fiecare. La sfarsit, un fruct sau un fresh in care mai scap pastura, miere si laptisor de regina.

La ce ora incepi sa muncesti si care este prima activitate pe care o faci?

Pana la munca nu fac mult, am iesit din casa si-s deja acolo. Nu am o rutina, nu ai cum sa te plictisesti, asta e frumos in apicultura. Printre activitatile de dimineata, pot sa zic ca imi impart timpul intre munca la albine si cea in laborator, unde extrag tot ce se poate din stup: pastura, propolis, laptisor de regina, apilarnil si miere.

Ce mananci la pranz?

Daca eu ma ocup de micul dejun, la pranz nu mai am timp si imi iau ceva la pachet de mancare. Neaparat trebuie o supa sau o ciorba, sa fie pe masa si ceva cruditati: fructe si legume, cat mai diverse, proaspete si colorate. Suntem in 2017 si lumea nu mai stie sa manance sanatos, de aceea am zis-o si o repet: toate alimentele care sunt incalzite peste 40 de grade Celsius isi pierd din vitaminele A C E, a tiaminei si a unor aminoacizi fara de care organismul nu functioneaza cum trebuie. De aceea, la pranz obisnuiesc sa mananc si o salata in care scap un strop de otet de mere cu miere facut tot de noi din merele din livada si mierea din stupi.

Pana la cat muncesti in fiecare zi?

Munca nu se termina niciodata! De obicei cam in 8-10 ore reusesc sa termin tot ce imi propun intr-o zi. Cu cat ma implic mai mult, cu atat rezultatele muncii mele sunt mai satisfacatoare.

Ce inseamna munca ta zilnica? Care sunt activitatile zilnice?

In timpul sezonului ma ocup cu tot ce tine de apicultura. Am de mutat stupi de la culesul dat de pomii fructiferi la cel de salcam, la tei si floarea soarelui sau la actiuni de polenizare, unde albinele mele lucreaza din greu ca sa avem noi, oamenii, legumele si fructele atat de necesare organismului. Pe langa mutatul celor peste 500 de stupi, mai si particip la recoltarea materiei prime din care obtinem preparatele noastre apicole: propolis, miere, pastura, laptisor de regina.

La ce ora ajungi acasa si ce mananci la cina?

De obicei, seara nu ma prinde acasa. Ba sunt plecat cu stupii, ba pe la vreun eveniment sau chiar in laborator, unde des uit cum zboara timpul.

Ce faci dupa cina?

Dupa cina de obicei aleg un film bun, cu cat mai vechi, cu atat mai bun sau un documentar, o carte si incerc sa rezist acolo pana ma ia somnul.

Ce activitati preferi sa faci in weekend?

Weekend la mine inseamna duminica. Duminică pe care o impart intre odihna trupului si a spiritului.

Care este sarbatoarea ta preferata si de ce?

Craciunul si sarbatorile de iarna au avut tot timpul un aer mai special pentru mine. Aici la noi inca nu s-au pierdut obiceiurile, inca mai primim colindatori, inca se mai merge cu semanatul in prima zi anului. Si iubesc asta. Dar nu peste tot e asa. Lumea a plecat la oras sau in afara si duși cu sorcova au fost. Au uitat de tot. Un sfat: daca nu aveti casa la tara, macar de Craciun plecati dintre betoane si mergeti intr-un sat pierdut de lume pentru cateva zile, pentru ca e plina tara noastra de batrani cu copii plecati p-afara, plini de povesti si sfaturi si care va vor primi cu mare drag.

Ce iti place sa faci de ziua ta?

Ziua mea e la inceputul lunii mai, in plin sezon apicol... asta cam zice tot. Muncesc de obicei de ziua mea si cel mult ma intalnesc cu cativa prieteni apropiati la un pahar si cateva vorbe.

Daca ai avea alta meserie, ce meserie ti-ar placea sa ai? De ce?

As fi facut altceva. Care tot sa ma pasioneze si care sa ajute oameni. Ma vad printr-o tara saraca, impartind pachete cu alimente sau chiar descoperind un leac pentru o boala rara.

Daca ar trebui sa alegi intre gospodaria ta si un apartament luxos in capitala, ce ai alege? De ce?

As alege gospodaria mea de fiecare data. Pentru ca aici am crescut, aici imi sunt radacinile si vorba aia, nicaieri nu-i ca acasa.

Daca ar trebui sa alegi intre gospodaria ta si un apartament luxos in capitala, ce ai alege? De ce?

As alege gospodaria mea de fiecare data. Pentru ca aici am crescut, aici imi sunt radacinile si vorba aia, nicaieri nu-i ca acasa.

Daca ar trebui sa alegi intre gospodaria ta si un apartament luxos in capitala, ce ai alege? De ce?

As alege gospodaria mea de fiecare data. Pentru ca aici am crescut, aici imi sunt radacinile si vorba aia, nicaieri nu-i ca acasa. 

Pentru ce spui tu „Romania, jos palaria!”?

Pentru cei care merita. Pentru cei care nu si-au pierdut identitatea si valorie morala inca. Pentru batranii nostrii care au atata intelepciune. Pentru toti cei care se zbat sa faca ceva in tara asta, nu sa fure, sa promoveze non-valori. Pentru toti cei care se gandesc nu numai la ei. Pentru profesorii si oamenii care m-au ajutat sa ajung aici. Pentru parintii mei. Si nu in cele din urma, pentru albine. 70% din alimentele noastre sunt rodul muncii lor, iar produsele lor sunt o adevarata minune pentru cei aflati in suferinta.

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Gospodar fara Pereche

Articole pentru emisiune Gospodar fara Pereche

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni