INGREDIENTE:
Fasole prefiartă
Ceapă
Morcov
Șorici de porc
Apă
Oțet
Ridiche neagră
Arpagic roșu
Boabe de muștar
Coriandru
Cimbrișor
Pastă de tomate
Usturoi
Pudră de verdețuri (spanac, mărar, pătrunjel)
Pudră de chimen
Alune de pădure
Boia afumată
Ardei copt
Hribi
Dafin
Sare și piper
Mod de preparare:
Pentru început, feliile de ridiche și arpagicul sunt puse la murat într-un amestec de oțet cu apă și boabe de muștar, piper, coriandru, cimbrișor, usturoi.
Pentru fasole, ceapa este caramelizată în puțin ulei, apoi se adaugă morcovul, apă și se aromatizează cu sare și foi de dafin. Când legumele au fiert se adaugă fasolea. La final se strecoară, iar amestecul este mixat într-un blender de mare viteză cu puțin oțet, pastă de tomate și usturoi mărunțit.
Pentru a echilibra textura cremoasă a fasolei, preparatul este înnobilat cu șorici de porc expandat, realizat din șorici care a fost curățat de grăsime și fiert timp de 2 ore , apoi deshidratat timp de 15 ore la 65-70 de grade. După deshidratare, șoriciul este prăjit în baie de ulei, asezonat cu sare, pudră din verdețuri și pudră din chimen, iar la final este umplut cu fasole batută.
Alunele de pădure unse cu ulei și asezonate cu sare și boia afumată se introduc la cuptor pentru 45’ la 145°.
La final, pentru a desăvârși paleta de texturi și arome a preparatului, ardeiul copt tocat mărunt este sotat alături de hribi, după care se adaugă cimbrișor, foi de dafin, pastă de tomate, oțet, apă și sunt lăsate să fiarbă. Poftă bună!