INGREDIENTE:
Creier de vită
Ceapă
Morcov
Țelină
Sfeclă roșie
Oțet balsamic
Gutui murate
Foi de dafin
Cimbru
Muștar
Vin alb
Cognac
Zahăr
Apă
Unt
Ulei
Sare
Piper boabe
MOD DE PREPARARE:
Pentru început, înainte de gătire, creierul este lăsat în apă cu sare, după care este scufundat timp de câteva secunde în apă fiartă cu sare, apoi scos într-un bol cu apă rece și curățat de membrană. În continuare, creierul este pus la fiert alături de ceapă, morcov, țelină, cu foi de dafin, boabe de piper negru și cimbru. Pentru un plus de savoare, după fierbere, creierul este prăjit în puțin ulei.
Pentru crema de creier, ceapa este călită în puțin ulei și aromatizată cu vin alb, cognac și sare. În continuare, crema este realizată cu ajutorul unui blender de mare viteză, în care creierul prăjit anterior este amestecat cu ceapa călită, sare, cimbru, muștar și unt.
Pentru chutney-ul de sfeclă, sfecla curățată și tăiată cubulețe este caramelizată într-o soteuză alături de zahăr, apoi este aromatizată cu oțet balsamic și lăsată să fiarbă.
Pentru chutney-ul de gutui, ceapa este asezonată cu sare și călită în puțin ulei; peste aceasta se adaugă gutuile murate tăiate cubulețe, zahăr și sunt lăsate să fiarbă.
Coadă de vită cu bostan murat și sfeclă coaptă
INGREDIENTE:
Coadă de vită
Borș
Țelină
Ceapă
Morcov
Usturoi
Stock de legume
Untură de rață
Cimbru
Malț de bere
Miere de albine
Reducție de vin
Bostan murat
Sfeclă coaptă
Smântână de gătit
Zahăr
Unt
Ulei
Sare
Piper
Piper boabe
MOD DE PREPARARE:
Pentru început, pe fundul unei oale se așază fânul, apoi țelina și încă un strat de fân care să o acopere, se toarnă borșul, apoi se introduce la cuptor. După fierbere, țelina este feliată, sotată în tigaie și aromatizată cu sare, zahăr, unt, borș și smântână de gătit.
Pentru gătirea cozii de vită, ceapa, morcovul, țelina și usturoiul sunt sotate în ulei și asezonate cu sare, apoi sunt scoase din tigaie. În continuare, pentru un plus de savoare, în aceeași tigaie este brezată coada de vită și asezonată cu piper. Legumele și coada de vită sunt apoi așezate într-o tavă, asezonate cu vin alb, stock de legume – cât să le acopere – și sunt introduse în cuptor.
Usturoiul este confiat în untură de rață, aromatizat cu cimbru și piper boabe, apoi este dat prin sită și pus într-o tigaie alături de malțul de bere. După ce malțul s-a caramelizat, se asezonează cu sare și miere de albine.
Preparatul este completat cu un sos elegant, realizat din reducție de vin, stock-ul în care a fiert coada de vită și unt. În continuare, carnea este desprinsă de pe os și introdusă în sos.
La final, paleta de culori, texturi și arome a preparatului este înnobilată cu bostan murat și sfeclă coaptă. Poftă bună!