INGREDIENTE:
File de păstrăv curcubeu
Apă
Lapte
Făină
Ouă
Țelină
Slănină
Pâine
Brânză de capră
Anason
Coriandru
Maltodextrină
Cimbru
Oțet de coacăze
Unt
Sare
Piper
Mod de preparare:
Pentru început, se filetează păstrăvul și se îndepărtează pielea de pe fileuri. În continuare, fileurile sunt puse într-o pungă specială, asezonate cu sare, boabe de piper, anason stelat, coriandru boabe, unt și cimbru, după care sunt gătite sous-vide.
Pentru ecler, se realizează mai întâi choux-urile. Pentru acestea, se pun la fiert împreună apa, laptele, untul si sarea. Când fierb, se pune făina și se amestecă energic pentru a nu se forma cocoloașe. Amestecul rezultat este lăsat să se răcească; după ce acesta s-a răcit se adaugă cele două ouă, pe rând, încorporându-l bine pe fiecare. Aluatul rezultat este pus într-un posh, se dă forma eclerelor într-o tavă tapetată cu hârtie și se introduc la cuptor. După ce se coc, acestea sunt umplute cu piure de țelină.
Pentru piure-ul de țelină, țelina este tăiată, fiartă în lapte asezonat cu sare, apoi, pentru un plus de gust și cremozitate, este amestecată într-un blender cu brânză de capră, sare și piper.
Paleta de arome, texturi și culori a preparatului este completată cu țelină fermentată; din feliile de țelină se decupează câțiva bănuți, care sunt blanșați în apă aromatizată cu oțet de coacăze și sare; după blanșare, bănuții sunt scoși în apă rece, pentru a opri fierberea și a le păstra nutrienții.
Pentru un plus de textură se folosește și un chips de slănină; pentru acesta, slănina este tăiată felii subțiri, după care feliile sunt puse între două straturi de pâine, acoperite cu folie de copt, așezate între două tăvi, apoi introduse la cuptor.
La final, preparatul este desăvârșit cu o pudră de unt ars, realizată din unt ars amestecat cu maltodextrină. Poftă bună!
Gallery