ß
INGREDIENTE:
Ciocolată albă
Unt
Făină
Ouă
Cafea
Pandișpan
Zahăr
Zahăr pudră
Zahăr brun
Scorțișoară
Lapte
Smântână dulce
Fulgi de migdale
Mix de condimente pentru turtă dulce
Albuș deshidratat
Dovleac
Apă
Baton de scorțișoară
Păstăi de vanilie
Lămâie
MOD DE PREPARARE:
Pentru început, ciocolata albă (200 g) și untul (100 g) sunt topite pe bain-marie.
Într-un bol se realizează apoi moelleux-ul: se bat 5 ouă cu 75 g zahăr, după care se adaugă cafea, un baton de vanilie și se amestecă toate cu telul. Peste ele se adaugă ciocolata albă topită și 105 g făină, iar amestecul rezultat este lăsat la rece timp de câteva minute. În continuare, într-o tavă se așază forme cilindrice de inox, tapetate la interior cu folie de copt. În ele se așază cercuri de pandișpan, se toarnă moelleux, apoi tava este introdusă la cuptor, la 200 grade, timp de 9 minute.
Pentru înghețata de scorțișoară se bat 6 gălbenușuri. Scorțișoara (2 linguri) este încălzită, asezonată cu sare și 100 g de zahăr brun. Peste acestea se adaugă 130 ml lapte, 130 ml smântână grasă și se încălzește mediu, după care se pun 130 ml de smântână grasă rece, apoi amestecul rezultat se lasă la răcit. După ce acesta s-a răcit, este turnat peste gălbenușurile bătute și este pus la încălzit, pentru pasteurizarea ouălor, până devine puțin lipicios. În continuare, amestecul este lăsat să se răcească, apoi este introdus în mașina de înghețată (-25 de grade).
Paleta de texturi a desertului este completată cu un crumble realizat din 80 g zahăr brun, 100 g unt, 150 g făină, fulgi de migdale și mix de condimente pentru turtă dulce, toate amestecate într-un bol. „Aluatul” rezultat este rupt în bucăți de dimensiuni diferite, pus pe o folie de silicon și introdus la cuptor, la 200 grade, timp de 7-8 minute.
Bezelele sunt realizate folosind un mixer planetar, în care se amestecă: apă, zahăr pudră și albuș deshidratat.
Dovleacul este curățat și tăiat. Batoanele sunt puse într-o pungă specială, asezonate cu un sirop realizat la cald din zahăr, baton de scorțișoară, o pastaie de vanilie și apă, apoi sunt gătite sous-vide, la 84 de grade, timp de o oră.
Pentru coulis, dovleacul este amestecat într-un blender de mare viteză cu zahăr, coajă de lămâie, zeamă de lămâie, după care este fiert la 85 de grade.
Mușchi de cerb lopătar în crustă de verdețuri cu ragu de ciuperci și sos de gutui
INGREDIENTE:
Mușchi de cerb lopătar
Rozmarin
Baby spanac
Baby morcovi
Pătrunjel
Mălai
Șoric
Păstârnac
Lămâie
Miere
Muștar
Lapte
Smântână
Scorțișoară
Ceapă
Hribi proaspeți
Hribi deshidratați
Gălbiori
Chives
Cimbru
Gutuie
Pâine de secară
Fulgi de migdale
Ulei de dovleac
Ulei de nuci
Stock de vânat
Cognac
Boia
Vin alb
Agar-agar
Gelatină
Unt
Zahăr
Ulei de măsline
Sare și piper
MOD DE PREPARARE:
Mușchiul de cerb este fasonat, pus în pungă, aromatizat cu unt, rozmarin și gătit sous-vide la 56 de grade, timp de 1 oră și 20 minute. După gătirea sous-vide, mușchiul este brezat în unt aromatizat cu rozmarin, apoi este îmbrăcat într-un amestec de miere cu muștar și balotat într-o crustă de verdețuri, pentru realizarea căreia într-un blender de mare viteză au fost amestecate: baby spanac, pătrunjel, rozmarin, sare, piper, mălai auriu și unt topit.
Pentru crocantul de șoric, într-un blender de mare viteză sunt amestecate: șoric (fiert în prealabil în apă cu sare), boia, cimbru și sare, după care amestecul este pus între două foi de silicon și introdus la cuptor, la 170 de grade, timp de 12 minute.
Garnitura preparatului este formată din mai multe elemente. Baby morcovii sunt puși într-o pungă, aromatizați cu unt, coajă de lămâie, zahăr brun și gătiți sous-vide, la 84 de grade, timp de o oră.
Pentru piure-ul de păstârnac, păstârnacul este fiert în apă, în care se adaugă lapte și sare, după care este amestecat într-un blender alături de smântână, pentru mai mult gust și cremozitate.
Pentru ragu de ciuperci, ceapa este pusă la călit, asezonată cu sare și piper; peste ea se pun hribi și gălbiori tăiați, unt, chives și se lasă pe foc până se gătesc ciupercile.
Pentru folia de vin, vinul alb (500 ml) este pus pe foc și asezonat cu scorțișoară, sare și zahăr. Când s-a redus la jumătate, vinul este turnat într-un blender și amestecat cu agar-agar. Amestecul rezultat este fiert timp de 3 minute, în el se adaugă 2 foi de gelatină hidratate, după care se întinde totul într-o tavă, peste o folie alimentară și se lasă să se seteze.
Pământul de hribi este realizat din hribi deshidratați, pâine de secară, fulgi de migdale, piper, ulei de dovleac, ulei de nuci și unt topit, toate amestecate într-un blender de mare viteză.
La final, preparatul este completat cu un sos de vânat cu gutui. Pentru realizarea acestuia, zahărul este ușor caramelizat, aromatizat cu felii de lămâie; peste el se adaugă apă, bucăți de gutuie și cognac, după care se flambează. În continuare, se aromatizează cu scorțișoară, cimbrișor și stock de vânat și se mai lasă să fiarbă puțin.
Poftă bună!
Vezi video aici:
Gallery