Piept de porc crocant cu dovleac, conopidă și sos de struguri

Piept de porc crocant cu dovleac, conopidă și sos de struguri


INGREDIENTE:

Piept de porc

Morcovi

Praz

Țelină apio

Ceapă

Usturoi

Dovleac

Gulie

Conopidă

Smântână lichidă

Nucșoară

Boia afumată

Muștar boabe

Struguri

Curcuma

Vanilie

Lămâie

Lime

Cimbru

Anason

Rozmarin

Apă

Cuișoare

Dafin

Zahăr brun

Tonka

Ulei de măsline

Unt

Sare și piper

 

MOD DE PREPARARE:

Pentru început, se realizează o marinadă uscată din: nucșoară, boia afumată, scorțișoară, curcuma, tonka, zahăr brun, toate amestecate într-un bol. Într-o tigaie se pun o căpățână de usturoi necojit tăiată pe jumătate și o jumătate de ceapă, ulei de măsline, o păstaie de vanilie, cognac, apoi se flambează.

În continuare, pieptul de porc este îmbrăcat în amestecul de condimente realizat la început și este lăsat câteva ore la marinat. După marinare, în aceeași tavă alături de pieptul de porc sunt așezate: morcovi, praz, țelină apio, crenguțe de cimbru și rozmarin, anason, cuișoare, foi de dafin, jumătățile de ceapă și usturoi caramelizate anterior, puțină apă, după care tava se acoperă cu folie de aluminiu și se introduce la cuptor la 140 de grade, timp de 4 ore. Odată scos de la cuptor, pieptul de porc este brezat în ulei de măsline, aromatizat cu unt și ars cu torța, pentru un plus de gust și culoare. 

Pentru piureul de conopidă, conopida este sotată în unt aromatizat cu ulei de măsline, apoi asezonată cu sare, lapte și lăsată să fiarbă. După fierbere, conopida este amestecată într-un blender cu smântână lichidă, pentru mai mult gust și cremozitate.

Pentru un plus de culoare și textură, preparatul este completat cu bucăți de dovleac și gulie sotate puțin în unt, apoi asezonate cu ulei, piper, cuișoare, cimbru, rozmarin, răzătură de lămâie și lime, apă, după care sunt arse cu torța. 

Pentru sos, untul în care a fost sotată conopida se pune pe foc, în el se adaugă muștar boabe și struguri de masă. 

 

Terină de mere cu înghețată de caramel sărat 

INGREDIENTE:

Mere Idared

Cognac

Smântână lichidă

Ouă

Apă

Zahăr brun

Cimbru

Rozmarin

Făină de migdale

Făină de ovăz

Nuci pecan

Caju

Unt

MOD DE PREPARARE:

Pentru terină se realizează mai întâi un sirop din unt topit (200 grame), aromatizat cu cimbru, cognac, după care se flambează. Merele (2 kg) sunt date pe mandolină (1,5 mm), după care sunt puse într-un bol și aromatizate cu siropul realizat anterior. Într-o formă pentru chec în care s-a pus folie de copt sunt așezate straturi de felii de mere unse cu sirop, apoi sunt acoperite cu foaie de copt. Tava este acoperită cu folie de aluminiu și introdusă la cuptor timp de 3 ore, la 120 de grade (după primele două ore de gătire se scoate folia de aluminiu și se mai lasă în cuptor încă o oră, fără folie).

Pentru înghețata de caramel, smântâna lichidă (100 ml) și laptele (150 ml) sunt încălzite și turnate peste gălbenușuri (5), pentru a le pasteuriza. În continuare, zahărul brun (150 g) este caramelizat, aromatizat cu apă (infuzată cu rozmarin și cimbru), sare și unt. Caramelul rezultat este turnat treptat peste amestecul de smântână, lapte și gălbenușuri, și pus din nou pe foc, timp în care se amestecă până se întărește puțin. După ce s-a întărit puțin, amestecul este turnat într-o tavă (ținută în prealabil la rece), apoi se introduce la congelator și din oră în oră se amestecă în tavă.

Paleta de texturi a desertului este completată cu un crumble realizat din făină de migdale (50 g), făină de ovăz (50 g), zahăr brun (50 g) și unt (50 g), toate amestecate într-un bol. Aluatul rezultat este întins apoi pe o foaie de silicon și introdus la cuptor la 160 de grade, timp de 22 minute.

Pentru un plus de textură crocantă, nucile pecan și caju sunt trase la tigaie, apoi mărunțite în blender.

Poftă bună!

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Arena Bucătarilor

Articole pentru emisiune Arena Bucătarilor

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni