Primeste la masa ta un duo inedit: un bucatar profesionist si un medic nutritionist! Chef Liviu Preda si Dr. Mihaela Bilic sunt gazdele creative cooking show-ului TV Arena Bucatarilor, sustinut de Selgros Romania.
INGREDIENTE:
Carne:
Aripi si pulpe de pui
Grasime vegetala
Supa de pui:
Aripi si pulpe de pui
Ulei de masline
Morcov
Pastranac
Sos brun
Piureuri:
Unt
Smantana lichida
Sfecla
Hribi
Mazare
Pastarnac
Sofran
Spuma de hribi:
Cimbru
Apa in care au fiert hribii
Mamaliga:
Malai
Alune de padure
Patrunjel
Marar
Ceapa verde
Sos de mamaliga:
Faina
Unt
Supa de pui
Marar
Patrunjel
Ceapa verde
Décor:
Flori comestibile
Microplante
Crocant de pui (pielea de la pulpele de pui
MOD DE PREPARARE:
Aripile si pulpele de pui se pun la prajit cu ulei de masline, sare si piper intr-un vas adanc. Ele se acopera cu apa, se mai adauga morcovi, pastranac si un sos brun si se lasa sa fiarba cel putin 25 de minute. Dupa ce au fiert, pulpele si aripile de pui se aseaza pe o tava intinsa, care a fost acoperita in prealabil cu un strat de grasime vegetala (speciala pentru gatit). Se mai pune un strat de grasime astfel incat sa acopere carnea in totalitate si tava se introduce la cuptor.
Pentru crocantul de pui se foloseste piele de la pulpele de pui, care se aseaza intre doua foi de copt,sustinute de doua tavi de cuptor si se introduce la cuptor pentru cateva minute, pana ce aceasta se rumeneste, se intareste si isi pastreaza forma plata si devine crocanta. Se va folosi ca décor pentru platoul final.
Pentru piureul de sfecla se pune la copt sfecla cu ulei de masline, sare si piper, invelita intr-o folie de aluminiu, timp de 1-2 ore in functie de dimensiune. Dupa ce a copt, se curata de coaja si se blendeaza impreuna cu unt si smantana lichida.
Pentru spuma si piureul de hribi, intai se blanseaza hribi in apa clocotita cu ceapa verde, sare si cimbru proaspat. Apoi se strecoara printr-o sita. Din apa rezultata se va face spuma de hribi, iar din bucatile de hribi se face piureul.
Pentru piureul de hribi, se amesteca intr-un blender hribii blansati anterior cu smantana lichida si unt.
Pentru piureul de mazare, se blanseaza mazarea, apoi se introduce in blender inpreuna cu smantana lichida si unt pentru a se obtine un piure cu o textura cremoasa si fina.
Pentru piureul de pastranac se taie bucati mari pastarnacul, apoi se fierbe. Pentru o aroma speciala si o culoare deosebita, la finalul fierberii se adauga un varf de lingurita de sofran. Se amesteca apoi intr-un brender bucatile de pastranac impreuna cu unt si smantana lichida.
Pentru sosul de ciulama se amesteca intr-o tigaie unt cu faina, se adauga apoi supa de pui in care au fiert anterior pulpele si se amesteca pana ce capata o consistenta cremoasa. La final se adauga un mix de ierburi proaspete realizat din ceapa verde, patrunjel si marar.
Pentru sferele de mamaliga, intai se pun la cuptor pentru cateva minute, alunele de padure pentru a le potenta aroma. Se prepara intre timp o mamaliga clasica. Se lasa la racit pentru a putea fi usor de modelat. Dupa ce alunele s-au prajit, ele se vor inveli in branza de capra tartinabila. Peste branza de capra se va adauga mamaliga rece si se va forma o sfera. Aceasta sfera se acopera la final in verdeata proaspata (ceapa verde, marar si patrunjel tocate marunt).
Tot platoul se decoreaza cu flori comestibile si microplante.
Gallery