Telespectatorii vor descoperi cum sa se hraneasca sanatos si sa fie in forma. Sanatatea incepe din farfurie, iar specialistii Arena Bucatarilor pot oferi informatii si sfaturi practice, astfel incat mancarea sa devina un aliat, un prieten de nadejde si un prilej de bucurie in viata de fiecare zi.
INGREDIENTE:
Blat:
Unt 125g
Zahar brun 125g
Oua 2buc
Baton de vanilie 1 buc
Faina 125g
Mac 10g
Praf de copt
Malai 125g
Portocale 100ml
Sirop de portocale:
Sirop de zahar 100ml
Suc de portocale 100ml
Pastai de vanilie
Crema de vanilie:
Lapte 250ml
Smantana lichida 250ml
Galbenus de ou 125g
Zahar brun 125g
Baton de vanilie 1 buc
Crema de branza:
Crema de branza (Mascarpone)
Zahar pudra
Coaja de portocala si lime
Busuioc proaspat
Segmente de portocala in sirop de zahar si frunze de busuioc pentru décor.
MOD DE PREPARARE:
Pentru blat se amesteca intr-un bol mare: 125 grame de unt la temperatura camerei cu 125 grame de zahar brun, 2 oua si semintele dintr-un baton de vanilie. Dupa ce se obtine o consistenta cremoasa si omogena, se adauga produsele uscate: 10 grame de mac, 125 grame de faina si o ligurita de praf de copt. Se amesteca bine pana ce se incorporeaza toate ingredientele si la final se adauga malaiul de porumb. Se amesteca din nou pana ce compozitia devine mai groasa, moment in care se adauga si ultimul ingredient: sucul de portocale.
Apoi se toarna in forme si se introduce la cuptor. Se foloseste o forma de silicon, care in prealabil se unge cu unt si apoi se umple cu compozitia noastra.
Pentru siropul de portocale se pun la fiert 100ml de sirop de zahar cu 100ml de suc de portocale si pastaile de vanilie folosite anterior pentru blat. Se lasa la fiert, la foc mic, pana cand textura sosului devine lipicoasa, asemeni unei dulcete. Acest sirop se va folosi pentru a insiropa blatul de mamaliga imediat ce acesta va fi scos de la cuptor.
Pentru crema de vanilie se foloseste un mixer pentru a amesteca toate ingredientele. Se adauga prima oara 250ml de lapte, apoi 250ml de smantana dulce, continuand cu 125 de grame de zahar brun, 125 de grame de galbenus de ou si semintele de la un baton de vanilie. Se amesteca bine si apoi se strecoara printr-o sita, pentru a ramane o crema cu o textura fina si omogena. Se lasa la racit minin 30 de minute inainte de a fi folosita in preparat.
Pentru décor se vor folosi segmentele de la o portocala, care se glaseaza in sirop de zahar. Intai se adauga in tigaie sirop de zahar si se lasa la redus, impreuna cu o crenguta de busuioc, pana ce sosul capata o consistenta cremoasa, lipicoasa chiar si apoi se adauga fileurile de portocala pentru a fi imbracate in acest sirop.
Pentru realizarea cremei de branza se vor folosi doar cateva ingrediente precum crema de branza (mascarpone), zahar pudra, coaja rasa de lime si portocala si busuioc proaspat tocat. Ele se amesteca bine si se lasa la racit.
Ultimul pas al retetei este montajul pe farfurie. Intai se toarna crema de vanilie, urmeaza blatul de mamaliga dulce si apoi crema de branza cu busuioc. Se decoreaza cu fileurile de portocala glasata. Un touch special este dat de spuma de vanilie pe care Daniel o foloseste in reteta cu ajutorul unui aparat profesionist, un sifon special pe baza de protoxid de azot in stare gazoasa. La final se pot pune si cateva frunze de busuioc prospat pentru contrastul de culoare.
Gallery