ß
Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, care va avea loc la Iași în perioada 19-28 mai 2023, dezvăluie o nouă surpriză a ediției din acest an. DIACRONIA, expoziția care va găzdui lucrările a 23 de artiști români și străini, va încânta publicul prin pictură, instalații audio-video, design de obiect, grafică 3D și sculptură. Expoziția, care va putea fi vizitată pe toată perioada desfășurării RCW, va avea loc la Baia Turcească.
„La fel ca SINCRONIA din 2022, DIACRONIA este o formă de arhivare a teritoriului creativității, un scurt compendiu de conflict cultural și estetic, un limbaj al stărilor recente, dar și o topografie a prezentului”, explică Marian Pălie, curatorul expoziției, artist care conectează mai multe arii de interes, precum fotografia, colajul nonfigurativ, meta-stylingul aplicat și teoretizat, instalațiile video.
Artiștii ale căror lucrări vor fi expuse în cadrul DIACRONIA:
Anna Thorvaldsdottir, prim-compozitor al Orchestrei Simfonice Islandeze. Compozițiile orchestrale ale sale i-au adus premii de la Filarmonica din New York, Lincoln Center, Consiliul Nordic și Ivors Academy din Marea Britanie, precum și colaborări cu multe dintre marile orchestre ale lumii. A fost invitată să țină prezentări și cursuri la universitățile Stanford, Columbia, NYU, Nortwestern și Chicago, precum și la Sibelius Academy și Academia Regală de Muzică din Londra.
Codruța Cernea, pictoriță, absolventă a Universității Naționale de Artă din București. Cele mai recente două serii de lucrări ale Codruței, Future Nostalgia și Paradise of Lost Desires, înfățișează noi lumi fantastice, care propun viitoruri ficționale, influențate de întrebările contemporane despre dezvoltarea conceptelor precum natura dramatică, politicile de mediu și semnificația fericirii.
Floriama Cândea, absolventă a Universității Naționale de Arte, având un masterat la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii. Este co-fondatoare a Qolony, asociație culturală ce funcționează ca agregator al unei comunități mixte de profesioniști. Lucrările ei chestionează felul în care memoria, cogniția, percepția și taxonomia sunt declanșate ca mecanisme în relația subiectivă dintre om și lumea naturală, dintre realitate și ficțiune.
Paul Barbu, născut la Craiova și stabilit la Londra, lucrează în studioul reputatului artist britanic Damien Hirst. A studiat arhitectură și sculptură la București, urmând apoi un masterat în arte plastice la Universitatea Kingston din Londra.
Vlad Brăteanu, artist fotograf din Bacău, stabilit la Berlin. A studiat Masterul Fotografie și Imagine Dinamică, având licența în Grafică, la Universitatea Națională de Artă din București. În 2016, a urmat cursul Filosofie în contextul Artei Contemporane, cu Catherine Malabou, la Institutul Regal de Artă din Stockholm. Sunetul/inducțiile hipnotice și intervențiile în spațiul public care folosesc o semiotică ludică a imaginilor se regăsesc în practica sa.
Silvia Trăistaru, artistă vizuală și restauratoare independentă. Practica ei interdisciplinară include lucrări de pictură, desen, sculptură, video și fotografie. Fondatoare a STart CONSERVATION, lucrează cu importante colecții private și galerii de artă din țară. În 2010, a fost distinsă cu premiul special Arte Laguna, Veneția, IT și finalistă pentru cea de-a 26-a ediție a competiției The Artist Magazine.
Matei Băcanu, designer 3D din București, stabilit la Berlin. Deși se axează în principal pe arta new media și animația non-narativă, studiile sale în arhitectură i-au descătușat o fascinație continuă pentru relații spațiale și mediul construit.
Cătălin Velea, artist care jonglează cu materiale diverse, non-convenționale. În opera lui se reflectă atât dragostea pentru modă, desene animate și contemporaneitate, cât și fascinația către antichitate, precum miniaturi teriantrope și cripte funerare egiptene.
Ana Bălan, licențiată în arte vizuale la Ecole Cantonale d’Art Lausanne, locuiește în Elveția. Ana creeaza instalații de mari dimensiuni, folosind diferite materiale. În 2021, a început un proiect solo muzical, creat din pasiunea pentru noise pop și performance. A avut concerte în locuri precum Espace Arlaud (Lausanne), Fondation Beyeler și Grand Théâtre de Genève, în cadrul Art Genève Musique.
Nocturn, atelier de design floral din București. Bazându-se pe ritualul dăruirii și pe cel al creării, aranjamentele florale Nocturne explorează noi posibilități de exprimare prin intermediul naturii.
Ancuța Sarca reimaginează pantofii pentru o lume mai sustenabilă, creând hibrizi de teniși, pantofi cu toc, ce scot în evidență juxtapoziția feminin/masculin, vintage/modern, articole sport/articole de lux. Designerul și-a lansat brandul omonim în 2019, la Săptămâna Modei de la Londra. În 2020, susținută de Nike, a reciclat și transformat în pantofi cu toc o pereche de pantofi sport Nike abandonați.
Daniel & Andrew, studio de design și comunicare vizuală interesat de rolul comunicațional al practicilor vizuale. Fiecare proiect reprezintă o șansă de a explora suprafețe sistemului de semne care stă la baza formării realităților cotidiene.
Sebastian Comănescu, artist new media/designer, absolvent al facultății de Arhitectură din cadrul UAUIM București, având un Masterat la UNATC. După experiențe profesionale ca designer în București și Londra și după colaborări cu designeri din Polonia și Olanda, și-a fondat propriul studio, în 2020. Lucrările sale au fost prezentate la Galeria Galateca, Galeria Creart, NOVA Festival, Ars Electronica etc.
Anastasia Dumitrescu, artistă vizuală, a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, obținând apoi un master la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din București. Lucrările sale înglobează arta fotografică, video, experimentele sonore și instalațiile. Este co-fondatoare a Hyphen, o platformă audiovizuală unde interpretează ca parte a duo-ului experimental NAAUM.
Lorena Cocioni, artistă din București. În practica ei, folosește senzorialitatea corporală și componenta ritualică a acțiunilor de zi cu zi, precum spălarea, pieptănarea, dezbrăcarea/îmbrăcarea și îngrijirea corpului. De la pene și săpunuri, la forme din sticlă și din metal, Lorena aduce împreună diferite materiale alături de ceramică.
Studio de arte digitală și design 3D, XK se bazează pe cercetare și utilizează tehnici procedurale și sculpturale pentru a explora narațiuni vizuale în mișcare. Luând repere din fizica lumii naturale, dar și a celei sintetice, artiștii creează lucrări hiperreale și halucinatorii, explorând modul în care tehnologiile actuale pot facilita povestirea într-un univers digital.
Obiectele realizate de Radu Abraham pot fi privite ca un colaj de lemn, sticlă, metal sau plastic, folosite în diferite proporții și articulate într-o estetică contrastantă.
Dan Basu, artist din București. Practica sa include instalații, fotografie, desen și obiecte din porțelan. Dan acoperă diverse suprafețe cu texturi care trec în mod firesc de la simboluri la scriere asemică și forme goale.
Miruna Radovici, artistă vizuală din București, investighează dezvoltarea unui univers pe măsură ce lucrările sale pun în scenă nucleul evoluției sociale: interacțiuni, limbaj, atingere, apariția și dispariția organică a emoției. Ea le transpune vizual printr-o multitudine de medii.
Luca Florian, artist din Bucureşti, a terminat studiile la Kunstakademie Düsseldorf, primind diploma de Meisterschüler. A avut expoziţii personale la CAV Gallery, Atelier 35 şi a fost inclus în expoziţii de grup în Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Muzeul Kunst Im Tunnel din Düsseldorf.
Ovidiu Toader, artist din Brașov. În practica sa utilizează metoda asamblajului, pentru a juxtapune obiecte găsite, colecționate, reciclate din spațiul în care locuiește, din casa din copilărie sau din atelierul său.
Sergiu Doroftei, artist multimedia, absolvent al Universității Naționale de Arte din București, specializarea Fotografie și Imagine Mobilă. Arta sa se întinde pe mai multe medii, inclusiv video, fotografie, instalații cinetice, sunet, reflexii și vibrații.
Gloria Grati, artistă din Republica Moldova, stabilită la Timișoara. A absolvit Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, specializarea Ceramică-Sticlă-Metal, obținând un masterat în Comunicare Vizuală la Universitatea de Vest. Activitatea sa este reprezentată în numeroase participări la expoziţii, saloane, bienale naționale și internaționale.
DESPRE ROMANIAN CREATIVE WEEK
Aflat la cea de-a treia ediţie, Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti.
Puteți urmări Romanian Creative Week și pe Facebook și Instagram.
Gallery