În noaptea de 26 spre 27 octombrie, România trece la ora de iarnă. Este antepenultima oară când se va întâmpla acest lucru: ora 04.00 va deveni ora 03.00.
Beneficiile sunt evidente: vom dormi mai mult! Există însă și efecte care pot fi chiar periculoase. Conform unor studii, unele persoane se confruntă cu o creştere a riscului de infarct cu 5-10 la sută pentru cei cu probleme cronice, timp de trei zile după schimbarea orei. Mai mult, se pare că se majorează riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la persoanele care suferă de depresie și la cei care au problem emoționale.
Tocmai de aceea, statele Uniunii Europene trebuie să decidă dacă vor rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă şi din anul 2021 hotărârea trebuie pusă în practică. Conform specialiştilor, organismul uman se adaptează la ora de iarnă în circa 15 zile.
În 2021, România, la fel ca şi restul statelor Uniunii Europene, trebuie să decidă dacă va rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă. Țările europene care decid să menţină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în ultima duminică din martie a anului 2021. Iar cei care decid să adopte ora de iarnă vor schimba ultima oară ceasurile în ultima duminică a lunii octombrie din 2021.
Majoritatea specialiștilor susțin alegerea orei de vară, în ideea că o oră de lumină în plus va conduce la scăderea numărului de accidente rutiere, va reduce consumul de energie și va scădea rata infracționalității: majoritatea accidentelor și a infracțiunilor se petrec pe întuneric.
Pe PRO TV PLUS puteți urmări emisiunile preferate:
FOTO: PIXABAY
Gallery