Maria a devenit Regină a României o dată cu urcarea pe tron a Principelui Ferdinand, la 11 octombrie 1914, după moartea Regelui Carol I.
Perioada era marcată de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, când întreaga țară, inclusiv familia regală, susținea ori neutralitatea ori intrarea în război de partea uneia dintre cele două tabere implicate în conflict.
Citește și: De 1 Decembrie, ”Maria - Inima României”, un documentar de excepție la PRO TV
Când, doi ani mai târziu, în urma negocierilor cu Antanta, România a intrat în război, Regina Maria s-a implicat cu toate forțele, de la bun început. Zi de zi, aceasta a vizitat spitalele militare, îngrijind răniții cu mâna ei, a pus la punct serviciul de ambulanță destinat frontului și a coordonat activitatea organizațiilor de la Crucea Roșie.
„În fiecare dimineață, Regina, în uniformă de infirmieră, însoțită de o doamnă de onoare și de un grup de brancardieri voluntari se duce la gară pentru a-i primi pe răniți. Regina înfruntă moartea și, ceea ce este fără îndoială cel mai greu, depășește oboseala unei zile nu de opt ore ci a unei zile care se întinde până noaptea târziu, cu 16, 17 sau 18 ore de muncă, pe cât de respingătoare pe atât de periculoasă, în mijlocul emanațiilor infecte ale cangrenelor.
Când este vorba de Regina nu ne referim la curaj. Curajul presupune teamă și energia de a învinge. Sentiment necunoscut pentru o suverană a cărei îndrăzneală aduce a invulnerabilitate”, consemna Contele Saint-Aulaire, Ministrul Franței la București.
De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, PRO TV va difuza, de la ora 18.00, un documentar extraordinar despre viața reginei, ”Maria - Inima României”.
Gallery