• PRO TV
  • Povestea milionarului care a vrut să doneze tot și să moară sărac! Nu mai are acum nimic, dar e mai fericit ca niciodată

Povestea milionarului care a vrut să doneze tot și să moară sărac! Nu mai are acum nimic, dar e mai fericit ca niciodată

Povestea milionarului care a vrut să doneze tot și să moară sărac! Nu mai are acum nimic, dar e mai fericit ca niciodată

A durat zeci de ani, dar Chuck Feeney, fostul cofondator miliardar al gigantului de retail Duty Free Shoppers, și-a dat în sfârșit toți banii pentru cauze caritabile. Nu mai are nimic acum - și nu ar putea fi mai fericit.


Situația pare de necrezut, dar Chuck Feeney este acel miliardar al lumii care și-a dedicat întreaga viață întrajutorării altora. Din 1960, când a fondat Duty Free Shoppers alături de Robert Miller, Feeney a adunat miliarde după miliarde, dar a continuat să ducă o viață simplă, dedicată altora. 
 
În calitate de filantrop, a fost pionierul ideii de a dărui în timpul vieții - cheltuind cea mai mare parte a averii pentru acțiuni de caritate, în loc să își lase parte din avere după moarte, pentru finanțarea unei cauze nobile. Ideea sa principală a fost mereu: întrucât nu poți lua banii cu tine - de ce să nu dai totul cât ești în viață, să controlezi unde merg banii și să vezi rezultatele cu ochii tăi?



 

It took decades, but Chuck Feeney, the former billionaire cofounder of retail giant Duty Free Shoppers has finally given all his money away to charity. He has nothing left now-and he couldn't be happier.

Posted by Forbes on Tuesday, 15 September 2020



 

Potrivit Forbes, prin fundația sa, Atlantic Philanthropies, în ultimele patru decenii, Feeney a donat peste 8 miliarde de dolari unor organizații de caritate, universități și fundații din întreaga lume. În plus, în timp ce mulți filantropi bogați înrolează o armată de ziariști pentru a trâmbița donațiile lor, Feeney s-a străduit să păstreze secrete darurile sale. Datorită campaniei sale de filantropie clandestină, Forbes l-a numit James Bond al Filantropiei. În tot acest timp, a continuat să trăiască într-un apartament auster din San Francisco. 
 
Generozitatea sa și investițiile curajoase i-au influențat pe Bill Gates și pe Warren Buffett atunci când aceștia au lansat Giving Pledge în 2010 - o campanie agresivă pentru a-i convinge pe cei mai bogați din lume să-și dea cel puțin jumătate din averile lor înainte de moarte. „Chuck a fost o piatră de temelie în ceea ce privește inspirația pentru Giving Pledge”, spune Warren Buffett. „El este un model pentru noi toți. O să-mi ia 12 ani după moartea mea să fac ceea ce face el în timpul vieții sale ".
 
La rândul său, Bill Gates spune:
 
“Chuck a creat o cale pe care să o urmeze alți filantropi. Îmi amintesc că l-am întâlnit înainte de a începe Giving Pledge. Mi-a spus că ar trebui să încurajăm oamenii să dea cât mai mult posibil pe parcursul vieții lor. Nimeni nu este un exemplu mai bun decât Chuck. Mulți oameni îmi vorbesc despre modul în care i-a inspirat. Este cu adevărat uimitor acest om.”
 
Feeney a dat bani mulți pentru rezolvarea unor mari probleme: fie că aducea pacea în Irlanda de Nord, moderniza sistemul de îngrijire a sănătății din Vietnam sau cheltuia 350 de milioane de dolari pentru a transforma insula Roosevelt din New York, mult timp neglijată, într-un centru tehnologic. Nu a așteptat ca în numele său să se acorde cadouri după moartea sa sau să înființeze un fond moștenire care să dea bani anual pentru probleme minore. Mai mult, a vânat cauze mari în care putea avea un impact dramatic și a făcut asta implicat 100%.
 
În 2019, Feeney și-a rezumat misiunea în câteva propoziții, pentru Forbes:
 
 „Nu văd prea puține motive pentru a întârzia oferirea atunci când se poate obține atât de mult prin susținerea unor cauze care merită. În plus, este mult mai distractiv să dai în timp ce trăiești decât să dai în timp ce ești mort. ”
 
Pe 14 septembrie 2020, Feeney și-a finalizat misiunea de patru decenii și a semnat documentele de închidere a organizațiilor sale de filantropie, după ce acestea au folosit practic toată averea lui. În timp ce aceste organizații nu mai funcționează, influența lor se vede în întreaga lume datorită sprijinului acordat în domenii precum sănătate, știință, educație și implicare socială. 


PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA FERMA - ORĂȘENI VS SĂTENI:




FOTO: Getty

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni